#EUface

ICYDK

Svetovni dan intelektualne lastnine letos o inovacijah v luči ekologije

Danes je svetovni dan intelektualne lastnine, katerega cilj je krepiti zavedanje o pomenu pravic intelektualne lastnine, torej patentov, znamk, modelov, geografskih označb ter avtorske in sorodnih pravic. Pristojni želijo letos posebej spodbuditi zavedanje o vlogi inovacij pri varstvu okolja in zagotavljanju t. i. zelene prihodnosti.

ICYDK

Kitajska izrinila ZDA z mesta vodilnega svetovnega prijavitelja patentov

Kitajska je lani postala vodilna v svetu po številu vloženih mednarodnih patentnih prijav, s čimer je s prvega mesta izrinila ZDA, ki so primat ohranjale več kot 40 let, kaže poročilo Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (Wipo). Vseh vloženih patentnih prijav je bilo lani 265.800, kar je 5,2 odstotka več kot predlani in največ doslej.

ICYDK

Novica

Nagrajeni dijaški podjetniški projekt z novimi uspehi

Štirje nekdanji dijaki škofjeloške srednje šole za lesarstvo, ki so se v četrtem letniku lotili nagrajenega podjetniškega projekta izdelave lebdečega lončka za rože Teglc, s projektom nadaljujejo tudi po koncu srednje šole. Po vzpostavitvi spletne trgovine, ki so jo izdelali sami, in predstavitvi novega izdelka je naslednji cilj prodaja v tujino.

ICYDK

Število patentnih prijav v Evropi lani poraslo

Evropski patentni urad je lani prejel 174.317 patentnih prijav, kar je 4,6 odstotka več kot predlani. Prijave 38 držav članic urada so predstavljale 47 odstotkov vseh prijav, med posameznimi državami pa so bile na prvem mestu ZDA, od koder je prispelo 25 odstotkov vseh prijav. Rast števila prijav s Kitajske je bila najpočasnejša v petih letih.

Naloži več vsebin ...