#EUface

ICYDK 26.4.2020 5:00

Svetovni dan intelektualne lastnine letos o inovacijah v luči ekologije

Danes je svetovni dan intelektualne lastnine, katerega cilj je krepiti zavedanje o pomenu pravic intelektualne lastnine, torej patentov, znamk, modelov, geografskih označb ter avtorske in sorodnih pravic. Pristojni želijo letos posebej spodbuditi zavedanje o vlogi inovacij pri varstvu okolja in zagotavljanju t. i. zelene prihodnosti.

Ekologija je danes ena najpogosteje obravnavanih tem, ki je prodrla v tako rekoč vse pore družbenega življenja, so poudarili v Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO). Da bi Zemljo ohranili za zanamce, moramo po njihovih besedah izkoristiti vso modrost, iznajdljivost in ustvarjalnost.

"Prav zato letošnji svetovni dan intelektualne lastnine v ospredje postavlja vlogo inovacij pri ustvarjanju zelene prihodnosti. Ne smemo pozabiti, da bodo naše današnje odločitve oblikovale jutrišnji svet," so zapisali na svojih spletnih straneh.

Spomnili so na številne inovativne rešitve za zagotavljanje okolju prijaznejše mobilnosti, čistejših virov energije, bolj trajnostne pridelave hrane in učinkovitejšega upravljanja z naravnimi viri.

"Že slavni fizik Albert Einstein je dejal, da ne moremo vedno početi enih in istih stvari ter pričakovati drugačne rezultate. Če želimo drugačne rezultate, moramo biti inovativni na vseh področjih delovanja," so izpostavili.

Zaradi pandemije novega koronavirusa ob letošnjem svetovnem dnevu intelektualne lastnine ne bo običajnih dogodkov. WIPO vse zainteresirane poziva, naj dan obeležijo na različne digitalne načine.