#EUface

EU konkretno

Evropska komisija objavila prve razpise programa Digitalna Evropa

Evropska komisija je objavila prvih sedem razpisov v okviru programa Digitalna Evropa, ki za digitalno preobrazbo v letih 2021-2027 namenja 7,5 milijarde evrov. Prvi razpisi se nanašajo na različna tematska področja, od umetne inteligence in oblačne infrastrukture do področja naprednih digitalnih spretnosti.

EU konkretno

#EUkonkretno: Svet ima priložnost okrepiti boj proti podnebni krizi

Začenja se podnebi vrh COP26 v Glasgowu. Ob vse glasnejših pozivih k okrepitvi boja proti podnebnim spremembam in opozorilih, da se planet segreva vse hitreje, so pričakovanja velika. Svetovni voditelji bodo prihodnje dni poskušali najti konkretne zaveze za boj proti podnebni krizi, saj trenutni ukrepi in cilji niso dovolj.

EU konkretno

#EUkonkretno: Zahodni Balkan kljub zastojem nadaljuje svojo pot v EU

Širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana se je znašla v zastoju, kar je posledica širitvene utrujenosti na strani EU in pristopne utrujenosti na drugi strani. Kljub temu EU še naprej tem državam nudi različne instrumente, katerih namen je ravno približevanje uniji, ključen instrument je predpristopna pomoč. Iz te se financirajo tudi programi Twinning in Taiex, pri katerih gre za tehnično pomoč državam kandidatkam.

Naloži več vsebin ...