#EUface

EU konkretno 18.11.2021 15:09

Evropska komisija objavila prve razpise programa Digitalna Evropa

Evropska komisija je objavila prvih sedem razpisov v okviru programa Digitalna Evropa, ki za digitalno preobrazbo v letih 2021-2027 namenja 7,5 milijarde evrov. Prvi razpisi se nanašajo na različna tematska področja, od umetne inteligence in oblačne infrastrukture do področja naprednih digitalnih spretnosti.

Znotraj krovnega programa Digitalna Evropa so zaenkrat objavljeni trije delovni programi, težki skoraj dve milijardi evrov, v okviru teh treh programov pa je Evropska komisija v sredo objavila sedem razpisov.

Kot so sporočili iz ministrstva za javno upravo, gre za razpis na področju oblaka, podatkov in umetne inteligence, razpis na področju uvajanja in učinkovite uporabe digitalnih zmogljivosti in interoperabilnosti, razpis na področju povečanja zaupanja in digitalne preobrazbe, razpis na področju pripravljalnih aktivnosti za vzpostavitev podatkovnih prostorov, razpis na področju varne kvantne komunikacijske infrastrukture, razpis na področju naprednih digitalnih spretnosti in razpis za vzpostavitev evropskih vozlišč za digitalne inovacije.

Program Digitalna Evropa je namenjen krepitvi evropske strateške digitalne suverenosti in uvajanju naprednih digitalnih rešitev v javni sektor in podjetja, s čimer želi komisija prispevati k hitrejši in učinkovitejši digitalni preobrazbi.

Osrednji oziroma glavni delovni program v vrednosti 1,38 milijarde evrov, ki se bo izvajal do konca leta 2022, je namenjen naložbam na področju umetne inteligence, oblačne infrastrukture in podatkovnih prostorov, kvantne komunikacijske infrastrukture, naprednih digitalnih znanj in spretnosti ter pospeševanju uporabe naprednih digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi.

Delovni program za področje kibernetske varnosti v vrednosti 269 milijonov evrov bo, kot so zapisali na ministrstvu za javno upravo, omogočil krepitev kibernetske varnosti z naložbami v napredno varnostno opremo, orodja in podatkovno infrastrukturo. Poleg tega bo spodbujal izmenjavo znanj in spretnosti na področju kibernetske varnosti, dobrih praks in omogočil uvajanje sodobnih rešitev kibernetske varnosti v podjetjih.

V okviru delovnega programa evropskih vozlišč za digitalne inovacije pa bo vzpostavljena mreža evropskih vozlišč za digitalne inovacije, ki bodo omogočila dostop in preizkušanje naprednih digitalnih tehnologij in pripomogla k digitalni in zeleni preobrazbi zasebnega in javnega sektorja.