#EUface

Novica

Letošnji svetovni dan čebel bo nagovoril predvsem mlade

Letošnji svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, bo v ospredje postavil mlade in čebelarstvo. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, želijo mladim predstaviti pomembnost opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja. Tema letošnjega dneva čebel sovpada z evropskim letom mladih.

Novica

Evropski parlament z zahtevami za pravico do popravila izdelkov

Evropski parlament je danes sprejel zahteve glede zakonodajnega predloga o pravici do popravila, ki ga bo v nadaljevanju letošnjega leta predstavila Evropska komisija. Zavzeli so se za ustrezno zasnovo dolgotrajnih izdelkov, označevanje za boljše obveščanje potrošnikov in razširitev pravic jamstva.

Novica

Mladim za odkrivanje Evrope letos na voljo 70.000 brezplačnih vozovnic

Evropska komisija bo v okviru pobude DiscoverEU mladim v Evropi letos razdelila novih 70.000 brezplačnih železniških vozovnic. Na ta način bodo lahko 18-letniki odkrivali evropsko zgodovino in njene kulturne raznolikosti, poudarjajo v Bruslju. Prijave za prvih 35.000 vozovnic so odprte do 21. aprila, še 35.000 jih bo na voljo v jesenskem krogu.

Novica

V EU leta 2020 22-odstotni delež obnovljivih virov energije

Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije je v EU leta 2020 dosegel 22 odstotkov, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. S tem je EU za dve odstotni točki presegla za to leto zastavljen cilj. Svoj cilj 25-odstotnega deleža je izpolnila tudi Slovenija.

Novica

Pred 15 leti v Sloveniji evri zamenjali tolarje

Pred 20 leti so državljani 12 evropskih držav namesto svojih nacionalnih valut v roke dobili skupno evropsko valuto evro. V Sloveniji pa smo evro namesto tolarja uvedli pred 15 leti. Evro je danes uradna valuta v 19 državah od 27 članic EU, uporablja pa ga približno 341 milijonov ljudi.

Naloži več vsebin ...