#EUface

ICYDK 11.4.2020 10:25

Kitajska izrinila ZDA z mesta vodilnega svetovnega prijavitelja patentov

Kitajska je lani postala vodilna v svetu po številu vloženih mednarodnih patentnih prijav, s čimer je s prvega mesta izrinila ZDA, ki so primat ohranjale več kot 40 let, kaže poročilo Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (Wipo). Vseh vloženih patentnih prijav je bilo lani 265.800, kar je 5,2 odstotka več kot predlani in največ doslej.

Wipo ima kompleksen sistem registracije mednarodnih patentov z več kategorijami. Glavna je Pogodba o patentnem sodelovanju (PCT), v okviru katere je Kitajska lani vložila 58.990 patentnih prijav, ZDA pa 57.840. ZDA so bile na vrhu te lestvice vse od leta 1978, ko je sistem PCT stopil v veljavo, je ta teden poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prvo peterico patentnih prijaviteljic dopolnjujejo Japonska, Nemčija in Južna Koreja.

Kot je ob objavi poročila dejal generalni direktor Wipa Francis Gurry, hitra rast Kitajske potrjuje dolgoročno usmerjenost azijskih držav v inovacijsko aktivnost. Lani so azijske države prispevale 52,4 odstotka od skupno 265.800 mednarodnih patentnih prijav v okviru PCT.

"Leta 1999 je Kitajska prispevala 276 patentnih prijav. V vsega 20 letih je to število uspela povečati za 200-krat," je izpostavil.

Gledano po posameznih prijaviteljih je prvo mesto tretje leto zapored osvojil kitajski tehnološki velikan Huawei s 4411 prijavami. Sledijo japonska korporacija Mitsubishi Electric (2661), južnokorejski Samsung Electronics (2334) in ameriški proizvajalec čipov Qualcomm (2127).

Gurry je ob objavi poročila poudaril še, da pandemija novega koronavirusa še enkrat dokazuje, kako pomembne so inovacije na področju zdravstva, komunikacijskih tehnologij in drugih rešitev za izboljšanje razmer v svetu.

Opozoril pa je, da bo pandemija nedvomno negativno vplivala tudi na inovacijsko aktivnost. Kako velik bo vpliv, je po njegovih besedah odvisno predvsem od trajanja izrednih razmer. "Najverjetneje pa bo vpliv v vsakem primeru zelo velik," je dodal.