#EUface

ICYDK 24.3.2019 8:00

Število patentnih prijav v Evropi lani poraslo

Evropski patentni urad je lani prejel 174.317 patentnih prijav, kar je 4,6 odstotka več kot predlani. Prijave 38 držav članic urada so predstavljale 47 odstotkov vseh prijav, med posameznimi državami pa so bile na prvem mestu ZDA, od koder je prispelo 25 odstotkov vseh prijav. Rast števila prijav s Kitajske je bila najpočasnejša v petih letih.

Število patentnih prijav je lani povečalo vseh pet glavnih regij na tem področju: Evropa, ZDA, Japonska, Kitajska in Južna Koreja. Države članice Evropskega patentnega urada so vložile za 3,8 odstotka več prijav, kar je najvišja rast po letu 2010.

Patentne prijave evropskih podjetij so predstavljale skoraj 40 odstotkov vseh prijav, kar je več kot prijave Kitajske, Japonske in Južne Koreje skupaj, je razvidno iz poročila, objavljenega na spletnih straneh urada.

ZDA sta po številu prijav lani sledili Nemčija (15 odstotkov) in Japonska (13 odstotkov). Število prijav s Kitajske, ki velja za državo z zelo močno rastjo na tem področju, se je povečalo za 8,8 odstotka, kar je najmanj v zadnjih petih letih. Kitajske prijave so predstavljale pet odstotkov vseh.

Po navedbah urada gre razloge iskati v upočasnitvi gospodarske rasti v nekaterih sektorjih kitajskega gospodarstva, ki veljajo za najbolj produktivne na področju patentov. To so med drugim računalniška tehnologija, električni stroji in avdio-vizualna tehnologija.

Precej boljši rezultat je zabeležila Južna Koreja, ki je po predlanskem padcu števila prijav lani dosegla 13-odstotno rast. Med državami z manjšim številom prijav so lani najvišjo rast zabeležili Singapur (+20,2 odstotka), Avstralija (+16,3 odstotka) in Rusija (+13,4 odstotka).

Med evropskimi državami je Nemčija število prijav povečala za 4,7 odstotka na 26.734, kar je njena najvišja rast po letu 2010. Urad to pripisuje predvsem inoviranju v avtomobilskem sektorju in z njim povezani industriji.

Največ prijav je bilo lani s področja medicinske tehnologije (13.795 oz. pet odstotkov več kot leto prej), sledile so digitalne komunikacije in računalniška tehnologija (v obeh primerih nekaj manj kot 12.000 prijav). Na četrtem mestu so bili električni stroji in energetika, na petem pa promet.

Med podjetji je prvo mesto zasedel Siemens z 2493 prijavami. Tik za njim je Huawei z 2485 prijavami, na tretjem mestu pa Samsung z 2449 prijavami. Prvo deseterico sestavljajo še LG, United Technologies, Royal Philips, Qualcomm, Ericsson, General Electric in Robert Bosch.

Vsako peto prijavo je lani vložilo majhno ali srednje veliko podjetje, univerze in javne raziskovalne organizacije pa so prispevale devet odstotkov prijav. To po besedah urada potrjuje ugotovitve, da vse več prijav prispevajo manjše institucije.

Članica Evropskega patentnega urada je tudi Slovenija, za katero pa podatki niso na voljo. Kot je mogoče razbrati, je namreč lani prispevala manj kot 0,1 odstotka vseh patentnih prijav.