#EUface

Igra Evrope 31.5.2017 13:57

Sklepna delavnica projekta Igra Evrope med ljubljanskimi dijaki

Na ljubljanski Gimnaziji Moste je v torek potekala še zadnja delavnica v okviru projekta Igra Evrope, ki ga vodita Mladinski svet Slovenije (MSS) in Društvo za podporo mladim. Dijaki so se med drugim zavzeli za enakomerno porazdeljenost hrane po svetu, na ravni izobraževanja pa predlagali ukinitev mature ter uvedbo sprejemnih izpitov.

Za izhodišče današnjih delavnic so vzeli tisto, kar udeleženci že vedo, ter jih spodbujali k aktivnemu sodelovanju v pogovorih in razmišljanju. V ospredje so postavili vrednote svobode, enakosti, demokracije ter človekove pravice, je povedal eden od trenerjev na delavnici Matej Likar.

V uvodnem delu delavnice so dijaki preko igre spregovorili o vrednotah, ki se jim zdijo v družbi pomembne. Izpostavili so predvsem vrednote, kot so prijateljstvo, družina, šport, glasba in svoboda.

Dijaki so si ogledali tudi film o človekovih pravicah ter razpravljali o pravicah do svobode gibanja, šolanja, izmenjave informacij, do poštenega sojenja, zdravega okolja, do uporabe jezika, izbire partnerja, do veroizpovedi ter do življenja.

Med skupinskim delom so se dijaki postavili v vlogo družbenega gibanja oziroma stranke ter opredelili probleme, ki jih v družbi zaznavajo, nato pa so glasovali za najboljši program.

Ljubljana, Gimnazija Moste.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope.
Foto: Anže Malovrh/STA

Največ glasov je zbrala skupina, ki se je v svojem programu osredotočila na tematiko prehrane. Kot je pojasnila članica skupine, dijakinja Izabela, bi morali po njihovem vsi imeti pravico do prehrane in vode, hrana pa bi morala biti enakomerno porazdeljena po svetu.

Druga skupina dijakov se je osredotočila na izobraževalni sistem. Izpostavili so, da bi morali dijakom omogočiti več pomoči in svetovanja pri odločanju o smeri študija, namesto mature pa bi morali uvesti sprejemne izpite. "Na ta način namreč dobiš priložnost, da se izkažeš v stvareh, v katerih si zares dober," je menil dijak Dušan.

Ljubljanski gimnazijci so se dotaknili tudi teme obveznih izbirnih vsebin, ki bi po njihovem mnenju morale biti cenejše oz. brezplačne. Na področju zdravstva pa so predlagali pocenitev operacij, ki niso urgentne, a so za posameznika vseeno pomembne, kot je denimo operacija oči. Hkrati pa bi morale biti tudi čakalne vrste krajše.

Ljubljana, Gimnazija Moste.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope.
Foto: Anže Malovrh/STA

Dijaki so v živahni debati, ki je spremljala predstavitve strankarskih programov, pokazali, da jih omenjene teme zanimajo. Debata je nanesla tudi na problematiko volilne udeležbe, ki je, kot sta izpostavila trenerja MSS, v Sloveniji nizka. Dijakom sta nato predstavila eno od iniciativ "Pejte vol't", ki mlade poskuša prepričati, da je njihova udeležba na volitvah ključnega pomena za boljšo prihodnost.

V okviru projekta Igra Evrope so se po slovenskih srednjih šolah odvile številne delavnice, na katerih so se mladi izobraževali o Evropski uniji ter o zgodovini, pomenu, načinu delovanja in vrednotah, na katerih je osnovana evropska ideja. Na ta način so med mladimi gradili skupno zavedanje o evropskem državljanstvu in prihodnosti Evrope.

Ljubljana, Gimnazija Moste.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope.
Foto: Anže Malovrh/STA

Sklepni dogodek projekta je sicer potekal že 5. maja, ko se je v državnem zboru v Ljubljani odvila Simulacija Evropskega parlamenta za mlade. Na dogodku so mladi prevzeli vlogo evropskih poslancev ter spoznali delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu, tudi v praksi.

V simulaciji so mladi razpravljali o predlogu znižanja starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let ter ga z glasovanjem tudi potrdili. Hkrati so sprejeli sklep, da se starostna meja najprej zniža le za lokalne, kasneje pa tudi za parlamentarne volitve.