#EUface

Igra Evrope Novica 5.5.2017 6:00

Mladi danes v vlogi evropskih poslancev

V DZ bo danes potekala simulacija Evropskega parlamenta za mlade, v okviru katere bodo mladi v praksi spoznali delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu. Na dogodku, ki ga pripravljata Mladinski svet Slovenije (MSS) in Društvo za podporo mladim, bodo mladi razpravljali o znižanju starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let.

Udeležence simulacije bosta uvodoma nagovorila predsednik MSS Tin Kampl ter vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer.

V nadaljevanju bodo mladi razpravljali na temo znižanja starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let. Na MSS namreč poudarjajo, da je aktivno sodelovanje mladih pri odločitvah in dejavnostih tako na nacionalni kot tudi evropski ravni ključnega pomena, če hočemo zgraditi bolj demokratično, vključujočo in uspešno družbo.

Udeleženci bodo razdeljeni v štiri skupine. Prva skupina bo predhodno pripravila predlog zakona in ga predstavila ostalim udeležencem. Druga skupina bo pripravila argumente za in tretja argumente proti. Četrta skupina bo na koncu na podlagi predstavljenih argumentov glasovala o zakonu.

V simulaciji bodo sicer sodelovali tudi evropski poslanci Igor Šoltes, Franc Bogovič in Lojze Peterle ter evropska poslanka Patricija Šulin. Mlade udeležence pa bo nagovoril tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Simulacija predstavlja sklepni dogodek projekta Igra Evrope, ki ga izvajata MSS in Društvo za podporo mladim. V okviru projekta so na srednjih šolah v različnih slovenskih regijah izvedli številne delavnice o pomenu in vlogi Evropskega parlamenta in temah, povezanih z evropskim državljanstvom.

Kot je teden dni pred dogodkom dejal Kampl, želijo s simulacijo mladim ponuditi praktično izkušnjo participacije v odločevalskih procesih. S tem bodo nadgradili znanje in nekatere vpoglede v delovanje EU, ki so jih mladi pridobili tekom delavnic, ki so jih v okviru projekta Igra Evrope izvajali po srednjih šolah.