#EUface

Igra Evrope Novica 28.4.2017 12:25

Prihodnji teden mladi v vlogi evropskih poslancev

Mladi bodo prihodnji teden v okviru simulacije Evropskega parlamenta prevzeli vlogo evropskih poslancev ter spoznali delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu, tudi v praksi. Na dogodku, ki ga 5. maja v okviru projekta Igra Evrope pripravljata Mladinski svet Slovenije (MSS) in Društvo za podporo mladim, bodo mladi razpravljali o znižanju starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let. Prijave so na voljo le še do 1. maja.

Kot je teden dni pred dogodkom dejal predsednik MSS Tin Kampl, želijo s simulacijo mladim ponuditi praktično izkušnjo participacije v odločevalskih procesih. S tem bodo nadgradili znanje in nekatere vpoglede v delovanje EU, ki so jih mladi pridobili tekom delavnic, ki so jih v okviru projekta Igra Evrope izvajali po srednjih šolah.

Mladi bodo po besedah predsednika Društva za podporo mladim Andreja Omerzela na dogodku dobili vpogled v procese sprejemanja evropske zakonodaje. "Prisotni evropski poslanci bodo na udeležence prenašali svoja znanja, izkušnje in poglede na delovanje evropskega parlamenta. Udeleženci bodo dobili prvovrsten vpogled iz prve roke v same procese delovanja te izjemno pomembne institucije, ki odloča o načinu in kakovosti življenja 500 milijonov Evropejk in Evropejcev."

Tudi vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer je poudaril, da je simulacija Evropskega parlamenta za mlade kreativen način, da mladi konkretno doživijo, kaj pomeni biti evropski poslanec ali poslanka. "Udeleženci spoznajo, da je odločanje kompleksno in velikokrat naporno, odločitve pa imajo dolgoročne posledice za vse nas."

Mladi bodo razpravljali o znižanju starostne meje za volilno pravico na 16 let

Skupaj z evropskimi poslanci bodo mladi udeleženci razpravljali na temo znižanja starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let. Participacija državljank in državljanov je namreč po besedah Kampla v demokratični družbi eden izmed temeljev njenega obstoja. "Še posebej pomembna je participacija mladih in njihovo vključevanje v odločevalske procese. Mladi so tisti, ki bodo najbolj občutili posledice, ki jih bodo prinesle odločitve, sprejete danes."

Udeleženci bodo razdeljeni v štiri skupine. Prva skupina bo predhodno pripravila predlog zakona in ga predstavila ostalim udeležencem. Druga skupina bo pripravila argumente za in tretja argumente proti. Četrta skupina bo na koncu na podlagi predstavljenih argumentov glasovala o zakonu.

"Pomembno je, da o vprašanjih, ki najbolj zadevajo mlade, le-te predebatiramo z njimi. Da se o njih začnejo pogovarjati in s tem spodbujati spremembe. S to razpravo želimo mlade osvestiti o tej tematiki, jim ponuditi relevantne informacije ter jim dati priložnost, da o njej sami tudi razpravljajo," je še poudaril Kampl.

V simulaciji bodo sicer sodelovali tudi evropski poslanci. Udeležbo so doslej potrdili poslanka Patricija Šulin ter poslanca Igor Šoltes in Franc Bogovič.

Z izvedbo projekta Igra Evrope zelo zadovoljni

Simulacija predstavlja sklepni dogodek projekta Igra Evrope, ki ga izvajata MSS in Društvo za podporo mladim. V okviru projekta so na srednjih šolah v različnih slovenskih regijah izvedli številne delavnice o pomenu in vlogi Evropskega parlamenta in temah, povezanih z evropskim državljanstvom.

Kot je pojasnil Omerzel, so dijakinjam in dijakom na mladim prijazen in zanimiv način predstavili vrednote EU ter izzive, s katerimi se trenutno sooča Evropa. Po samih delavnicah so mladi zavzeli stališče, da je takšen način dela odličen ter da je potrebno povečanje istovrstnih aktivnosti v učnih načrtih v prihodnje.

Z izvedbo delavnic, sodelovanjem šol in dobrim odzivom dijakov in dijakinj so po besedah Omerzela zelo zadovoljni. "Mladi so pokazali visok nivo znanja o EU, njenih institucijah ter vrednotah, za katere se zavzemamo vsi prebivalci stare celine. Opazili pa smo primanjkljaj znanja na področju ugodnosti in priložnosti, ki jih EU nudi mladim. Predstavili smo jim možna pripravništva v evropskih institucijah ter nadaljnje karierne opcije poklica uradnika v institucijah EU."

Prijave le še do 1. maja

Simulacija Evropskega parlamenta za mlade bo potekala 5. maja od 10. do 13. ure, zaključila pa se bo do 14. ure s pogostitvijo. Po koncu dogodka bo udeležencem na voljo tudi brezplačen voden ogled parlamenta.

Dogodek je sicer namenjen vsem mladim, ki so sodelovali v delavnicah po srednjih šolah, in vsem mladim, ki jih zanima delovanje Evropskega parlamenta in bi se radi preizkusili v tovrstnih procesih. Prijave so na voljo do 1. maja 2017 preko prijavnice.