#EUface

ICYDK

Od dobre ideje do svetovno znane skodelice v obliki kozjega roga

Na platformi za množično financiranje Kickstarter se je doslej uspešno predstavilo kar nekaj slovenskih projektov, eden najuspešnejših pa je bila kavna skodelica v obliki kozjega roga Goat Mug. Razvila jo je ekipa Goat Story z Anžetom Miklavcem na čelu, ki je s kampanjo zbrala okoli 460.000 dolarjev (394.000 evrov). Uspeh je pričakovano vzbudil tudi pozornost ponarejevalcev, ki so ekipi povzročili precej nevšečnosti.

ICYDK

Glasba med najbolj izpostavljenimi področji z vidika piratstva

Glasba je z digitalizacijo in razmahom interneta postala široko dostopna. Ker pa se številni po albume oz. skladbe priljubljenih izvajalcev ne odpravijo ne v klasične ne v spletne trgovine, glasbeniki pogosto ostanejo brez pomembnega dela plačila. Nekateri rešitev vidijo v plačljivih platformah s pretočnimi vsebinami, poudarjajo pa tudi, da pri kršitvah avtorskih pravic v glasbi ne gre le za finančno škodo.

ICYDK

Na Krakovskem nasipu razstava o intelektualni lastnini za vsakdanjo rabo

V Ljubljani bo na Krakovskem nasipu od ponedeljka na ogled razstava z naslovom Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo, ki sta jo pripravila Urad RS za intelektualno lastnino in Tehniški muzej Slovenije. Na njej je prek 20 kratkih zgodb predstavljena vloga intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju. Razstava bo na ogled do 11. julija.

ICYDK

Z vprašalnikom do boljše analize odnosa do intelektualne lastnine

V sklopu projekta ICYDK, s katerim Tehniški muzej Slovenije posebej mlade osvešča o pomenu intelektualne lastnine, so pripravili tudi vprašalnik, s katerim želijo bolje raziskati odnos Slovencev do intelektualne lastnine. Raziskave namreč kažejo, da ljudje kljub vedno boljši osveščenosti na področju intelektualne lastnine zavestno kršijo pravice.

ICYDK

Zgodba

Z inovativnimi študentskimi tehnološkimi rešitvami do avtonomne jadrnice

Študenti petih ljubljanskih fakultet so se pred dobrima dvema letoma lotili izziva Microtransat Challenge, katerega cilj je zgraditi avtonomno jadrnico dolžine 2,4 metra, ki bo samostojno preplula Atlantik. Do danes je ideja že dobila resnično podobo, ki sicer še ni dokončna, a so v jadrnico doslej vložili ogromno dela in znanja. Še posebej dragoceno je slednje, saj gre za tekmovanje, kjer o uspehu odločajo tudi inovativne rešitve. Ekipa se zaveda, da jih je treba zaščititi pred konkurenco.

ICYDK

Bruselj za izboljšanje pravil intelektualne lastnine za farmacevtske družbe

Evropska komisija je predlagala ciljno usmerjeno prilagoditev pravil glede intelektualne lastnine, ki bi evropskim farmacevtskim družbam pomagala izkoristiti hitro rastoče svetovne trge ter spodbudila delovna mesta, rast in naložbe v EU. Komisija zato predlaga opustitev dodatnih varstvenih certifikatov za izvozno usmerjeno proizvodnjo.

Naloži več vsebin ...