#EUface

ICYDK

Vsako fotokopiranje knjige je reproduciranje intelektualne lastnine

Fotokopiranje študijskega gradiva je nekaj, s čimer se je verjetno srečal vsak študent in veliko dijakov. Če kopiramo zapiske sošolca z njegovo privolitvijo, še nismo v prekršku, fotokopiranje knjig in drugega strokovnega gradiva brez upoštevanja zakonskih določil pa je kršitev avtorskih pravic in posledično kraja intelektualne lastnine.

ICYDK

Vohuni so lahko tudi industrijski

Za podjetja, še posebej visokotehnološka, so inovacije eden najpomembnejših dejavnikov uspeha. Tako ne preseneča, da se številna soočajo z industrijskim vohunjenjem, katerega namen je ukrasti intelektualno lastnino in inovativne rešitve vnesti v konkurenčno podjetje. Za zaščito pred industrijskim vohunjenjem, ki lahko povzroči milijonsko škodo, podjetja sprejemajo različne ukrepe.

ICYDK

Microsoft odprl svoje patente v podporo Linuxu

Microsoft se je pridružil mreži Open Invention Network (OIN), ki razvijalce odprtokodnega operacijskega sistema Linux ščiti pred patentnimi tožbami. Microsoftova odločitev v osnovi pomeni, da bo več kot 60.000 patentov največjega podjetja za programsko opremo na voljo razvijalcem, ki so člani OIN.

ICYDK

Slovenci po piratske filme in serije v povprečju 52-krat letno

Filmi, serije in druge podobne vsebine so že leta na voljo tudi v digitalni obliki, kar s seboj prinese tudi problematiko nelegalnega nalaganja vsebin. Film je tako poleg glasbe med najbolj izpostavljenimi področji z vidika piratstva. Čeprav so nekatere vsebine na voljo brezplačno, si njihovi avtorji še vedno lastijo avtorske pravice, kršitev teh pa ne predstavlja le piratsko nalaganje. Slovenci se sicer po tovrstne vsebine na piratske spletne strani v povprečju odpravimo 52-krat letno.

Naloži več vsebin ...