#EUface

Zgodba

Agra v znamenju mladih in generacijske prenove kmetijstva

Letošnji 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni bo drugačen ne le zaradi novega slogana Sejem nove generacije, ampak zaradi dejanskega poudarka mladim v kmetijstvu oziroma njegove generacijske prenove. Sejemski usmeritvi sledi tudi kmetijsko ministrstvo s programom, kjer so v ospredju prav tako mladi kmetje.

Zgodba

Eva L. Žnidaršič: V Sloveniji primanjkuje dobrih IT-kadrov

Evropska komisija ocenjuje, da bo do leta 2020 v evropskih državah primanjkovalo milijon zaposlenih z znanjem IKT-tehnologij. Tudi v Sloveniji primanjkuje dobrih IT-kadrov, v prihodnosti pa se bo ta primanjkljaj še povečal, meni računalniška študentka Eva L. Žnidaršič. Mlade bi zato po njenem mnenju morali bolj navdušiti za kariero na tem področju.

Zgodba

Digitalizacija ena od prednostnih nalog EU

Internet in digitalne tehnologije spreminjajo svet. Tudi Evropska unija postaja vse bolj digitalna, še vedno pa je za vodilnimi državami na tem področju. Povezava si je zato digitalizacijo zadala za eno svojih prednostnih nalog. A Evropska komisija opozarja, da digitalizacija poteka prepočasi, in članice poziva, naj napredujejo hitreje.

Zgodba

Nika Kovač: Feminizem niso ženske kvote in napisi na majicah, temveč drža do sveta

Po podatkih Evropske komisije je vsaka tretja ženska v Evropi po 15. letu starosti doživela fizično in/ali spolno nasilje, več kot polovica žensk pa je bilo žrtev spolnega nadlegovanja. Na spolno nadlegovanje in nasilje opozarjajo tudi v inštitutu 8. marec, ki ga vodi antropologinja Nika Kovač. Februarja letos so zagnali odmevno kampanjo #jaztudi ter s tem odprli prostor za pričevanja o tej pereči temi.

Zgodba

EU najboljša za življenje žensk, a moški še vedno na boljšem

Enakost žensk in moških je temeljna vrednota EU, njen cilj in gonilo gospodarske rasti, unija pa jo spodbuja v vseh svojih dejavnostih. Zakonodaja, sodna praksa in spremembe pogodb so sčasoma prispevale k utrditvi načela enakosti spolov ter njegovemu izvajanju v EU, tako da je Evropa najboljša celina za življenje in delo žensk. A še vedno so neenakosti med spoloma, med drugim pri plačah.

Zgodba

ICYDK

Z inovativnimi študentskimi tehnološkimi rešitvami do avtonomne jadrnice

Študenti petih ljubljanskih fakultet so se pred dobrima dvema letoma lotili izziva Microtransat Challenge, katerega cilj je zgraditi avtonomno jadrnico dolžine 2,4 metra, ki bo samostojno preplula Atlantik. Do danes je ideja že dobila resnično podobo, ki sicer še ni dokončna, a so v jadrnico doslej vložili ogromno dela in znanja. Še posebej dragoceno je slednje, saj gre za tekmovanje, kjer o uspehu odločajo tudi inovativne rešitve. Ekipa se zaveda, da jih je treba zaščititi pred konkurenco.

Naloži več vsebin ...