#EUface

Zgodba

Nika Kovač: Feminizem niso ženske kvote in napisi na majicah, temveč drža do sveta

Po podatkih Evropske komisije je vsaka tretja ženska v Evropi po 15. letu starosti doživela fizično in/ali spolno nasilje, več kot polovica žensk pa je bilo žrtev spolnega nadlegovanja. Na spolno nadlegovanje in nasilje opozarjajo tudi v inštitutu 8. marec, ki ga vodi antropologinja Nika Kovač. Februarja letos so zagnali odmevno kampanjo #jaztudi ter s tem odprli prostor za pričevanja o tej pereči temi.

Zgodba

EU najboljša za življenje žensk, a moški še vedno na boljšem

Enakost žensk in moških je temeljna vrednota EU, njen cilj in gonilo gospodarske rasti, unija pa jo spodbuja v vseh svojih dejavnostih. Zakonodaja, sodna praksa in spremembe pogodb so sčasoma prispevale k utrditvi načela enakosti spolov ter njegovemu izvajanju v EU, tako da je Evropa najboljša celina za življenje in delo žensk. A še vedno so neenakosti med spoloma, med drugim pri plačah.

ICYDK

Zgodba

Z inovativnimi študentskimi tehnološkimi rešitvami do avtonomne jadrnice

Študenti petih ljubljanskih fakultet so se pred dobrima dvema letoma lotili izziva Microtransat Challenge, katerega cilj je zgraditi avtonomno jadrnico dolžine 2,4 metra, ki bo samostojno preplula Atlantik. Do danes je ideja že dobila resnično podobo, ki sicer še ni dokončna, a so v jadrnico doslej vložili ogromno dela in znanja. Še posebej dragoceno je slednje, saj gre za tekmovanje, kjer o uspehu odločajo tudi inovativne rešitve. Ekipa se zaveda, da jih je treba zaščititi pred konkurenco.

Zgodba

Erasmus zmagovalec v večletnem proračunu EU po letu 2020

Program študentske izmenjave Erasmus je veliki zmagovalec prihodnjega večletnega proračuna EU, so izpostavili v Evropski komisiji ob predstavitvi predloga za financiranje socialne politike, izobraževanja in kulture v obdobju 2021-2027. Erasmus naj bi dobil 26 milijard evrov, kar v Bruslju opisujejo kot podvojitev sredstev.

Zgodba

Večja zaščita osebnih podatkov državljanov EU

Doslej so imeli evropski potrošniki zelo malo nadzora nad podatki, ki se o njih shranjujejo, posredujejo ali prodajajo drugim. Z novo splošno uredbo EU o varstvu podatkov naj bi se to spremenilo. Po dveletnem prehodnem obdobju začenja evropska uredba iz 25. maja 2016 uradno veljati danes.

Zgodba

"Zdravljica govori o sprejemanju vseh, o strpnosti in odprtosti"

Jure Grahek je glasbenik, producent, marketinški tekstopisec in aktivist. V lanskem letu je začel s projektom Žive naj vsi narodi, s katerim želijo spodbujati razumevanje med ljudmi različnih kultur, ki živijo v Sloveniji. V okviru projekta je pripravil predelavo Prešernove Zdravljice, ki, kot pravi Grahek, govori o sprejemanju vseh, o strpnosti in odprtosti.

Naloži več vsebin ...