#EUface

Evropske volitve 2019

Ne/Ja - razbijalka mitov

Zgodba

S kolesom iz Južne Afrike do Norveške s postankom v Sloveniji

V želji po zmanjšanju svojega ogljičnega odtisa se je Norvežanka Teresie Hommersand na pot iz Južne Afrike na domačo Norveško odpravila kar s kolesom. Na njeni dve leti in pol trajajoči in 20.000 kilometrov dolgi poti, na kateri bo prečkala 24 držav, se je ustavila tudi v Sloveniji, ki jo bo v naslednjih dveh tednih prekolesarila.

Zgodba

Eurobarometer: Manj kot polovica potnikov pozna svoje pravice

Nekaj manj kot polovica prebivalcev EU, ki so v zadnjem letu potovali z letalom, vlakom, avtobusom, ladjo ali trajektom, je seznanjena s pravicami potnikov. Nekaj več kot polovica, ki so imeli težave, je bila zadovoljna z načinom obravnave pritožbe, kaže najnovejša raziskava Eurobarometer o pravicah potnikov v EU.

Zgodba

Nova pravila za bolj pregledno spletno nakupovanje

Veljati je začela evropska direktiva, ki naj bi kot del t. i. novega dogovora za potrošnike izboljšala njihovo varstvo v EU. Nova pravila bodo med drugim zagotovila večjo preglednost spletnih tržnic. Po novem bo bolj jasno, ali izdelke prodaja trgovec ali fizična oseba, prav tako bo prepovedana predložitev lažnih znižanj cen.

Zgodba

WHO poziva svet, naj zmiga mlade

Štiri petine mladostnikov na svetu ni dovolj telesno dejavnih, kar gre v škodo njihovemu zdravju, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V prvem poročilu o globalnih trendih na področju telesne dejavnosti mladostnikov je še posebej opozorila na premajhno telesno dejavnost deklet.

Zgodba

V Sloveniji visoka stopnja (uspešnih) študentov

Slovenija je s 46-odstotnim deležem študentov med 20- in 24-letniki na čelu držav članic Evropske unije. V študijskem letu 2018/19 se je v terciarno izobraževanje vpisalo skoraj 76.000 študentov, med študenti prevladujejo ženske. Uspešno diplomira dobra polovica vpisanih na prvo stopnjo, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Naloži več vsebin ...