#EUface

Zgodba

"Brez vseživljenjskega učenja si današnjega časa ne moremo predstavljati"

Nevenka Mandelj, poznana tudi kot knjižničarka Nena, na Osnovni šoli Litija že skoraj 10 let predano vodi različne projekte v okviru evropskih programov eTwinning in Erasmus plus. V projekte aktivno vključuje svoje učence, k sodelovanju pa skuša privabiti tudi druge, predvsem starejše kolege, saj je prepričana, da je vseživljenjsko učenje gonilna sila, brez katere bi ostali zadaj, česar si v današnjem svetu ne moremo privoščiti.

Zgodba

"Delo kuharja je fizično zelo naporno, a če delaš s srcem, ni težko"

Matija Cotič je 18-letni kuhar iz Zalošč v okolici Nove Gorice, ki je letos poleti svoje kuharske sposobnosti kalil v prestižni italijanski restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami. Celodnevni delavnik pod hudimi časovnimi pritiski in s strogo organizacijo dela je bil fizično naporen, a neprecenljiva izkušnja, je povedal Cotič, ki je prepričan, da če delaš s srcem, nič ni težko.

Zgodba

"Okoljevarstvo je čisti rokenrol"

Rok Rozman je nekdanji veslaški olimpijec, ekstremni kajakaš in biolog, ki je v zadnjih letih svoje življenje posvetil boju za reke. Leta 2016 je vzpostavil projekt Balkan Rivers Tour, največjo neposredno akcijo ohranjanja rek v Evropi, ki je sčasoma prerasla v gibanje Balkan River Defence. S projektom opozarjajo na sporne načrte gradnje novih hidroelektrarn, ki bi pregradile še nekaj zadnjih evropskih neokrnjenih rek.

Zgodba

"Taborništvo daje tudi med vrsticami skrite veščine"

Taborniška zveza Slovenije je marca letos prvič v zgodovini te več kot pol stoletja stare organizacije dobila prvo žensko vodjo. To je postala skoraj 27-letna Šoštanjčanka Eva Bolha, ki že več kot 20 let del svojega življenja posveča taborništvu. Meni, da taborništvo skrbi za celosten razvoj človeka ter mladim daje tudi med vrsticami skrite veščine.

Zgodba

"V današnjem svetu se učimo zato, da bomo soustvarjali prihodnost"

V sistemu formalnega izobraževanja trenutno velja način enostranske podaje informacij, ki temelji predvsem na podajanju faktografska znanja, medtem ko bi moralo temeljiti na razvoju veščin za prihodnost in spodbujanju aktivne participacije mladih, je prepričan mladi Celjan Timotej Vitez. V današnjem svetu se namreč ne učimo več, da bomo le dosegli znanje, temveč zato, da se ga bomo naučili pridobivati skozi vse svoje življenje in bomo soustvarjali prihodnost, je prepričan Vitez.

Zgodba

Agra v znamenju mladih in generacijske prenove kmetijstva

Letošnji 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni bo drugačen ne le zaradi novega slogana Sejem nove generacije, ampak zaradi dejanskega poudarka mladim v kmetijstvu oziroma njegove generacijske prenove. Sejemski usmeritvi sledi tudi kmetijsko ministrstvo s programom, kjer so v ospredju prav tako mladi kmetje.

Naloži več vsebin ...