#EUface

Zgodba

Katja Bidovec: "Na fotografska potovanja poskušam oditi brez pričakovanj"

Uspešna mlada fotografinja Katja Bidovec pravi, da je fotografija zanjo obsesija, vir užitka in sprostitve. Privlačijo jo oddaljene dežele in kulture. Nedavno se je vrnila iz Namibije, trenutno pa fotografira v Indiji. Letos jo med drugim čakajo vsaj še Kuba in begunska taborišča Zahodne Sahare. Na svoja fotografska potovanja vedno skuša oditi brez pričakovanj, ker smo na ta način po njenih besedah najtežje razočarani.

Zgodba

V ospredju sodelovanja med EU in Afriko trgovina, razvoj in varnost

EU z Afriko sodeluje na več področjih. V ospredju so trgovina, razvojno sodelovanje, varnost, v zadnjih letih pa vse bolj tudi migracije in boj proti terorizmu. Slovenija glede razvojne pomoči Afriki zastopa stališče, da razvoja ni brez varnosti na eni strani ter brez varovanja človekovih pravic na drugi strani.

Zgodba

Za podoktorske študente 250 milijonov evrov evropskega denarja

Evropska komisija bo več kot 1300 obetavnim podoktorskim študentom namenila slabih 250 milijonov evrov nepovratnih sredstev, 21 inovativnim raziskovalnim izobraževalnim programom pa 80 milijonov evrov podpore. Sredstva bo zagotovila iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020, piše na spletni strani komisije.

Zgodba

"Ne vidim razloga, da me ne bi bilo na paraolimpijskih igrah 2024"

Amir Alibabić je 22-letni študent politologije, ki svoj prosti čas izkoristi za treniranje plesa na vozičku oziroma para plesa. Kljub temu, da je s treningi začel šele pred letom dni, je pred kratkim že dosegel izjemen uspeh - postal je svetovni podprvak v prostem slogu svetovnem prvenstvu v para športnem plesu. Želi si, da bi lahko leta 2024 nastopil tudi na paraolimpijskih igrah.

Zgodba

"Ženske šahistke smo lahko huda konkurenca moškim"

Slovenska šahistka Laura Unuk je 18-letna gimnazijka, ki se ponaša kar z dvema naslovoma svetovne prvakinje v šahu. Meni, da sta za uspeh v šahu pomembni tako psihična kot tudi fizična pripravljenost ter kombinacija veščin, med katerimi je najpomembnejša borbenost. Nekoč si želi naslov osvojiti tudi v moški konkurenci ter s tem dokazati, da žensk v šahu ne gre podcenjevati.

Zgodba

"Danes kmet brez računalnika, facebooka in spletne prodaje ne pride nikamor"

Letošnji nosilec naziva inovativni mladi kmet Matic Vizjak, ki je na domačo kmetijo v Šmarjah pri Jelšah uvedel izdelke iz čilijev, meni, da je v družbi še vedno prisotno stereotipno dojemanje kmeta kot umazanega in starokopitnega poklica, kar pa že dolgo ne drži. "Danes kmet brez računalnika, Facebooka in spletne prodaje ne pride nikamor," pravi Vizjak.

Naloži več vsebin ...