#EUface

Evropske volitve 2019

Ne/Ja - razbijalka mitov

Zgodba

Predsednik Pahor: Zdaj Evropa potrebuje naš glas

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za STA ob današnji 15. obletnici vstopa Slovenije v EU pozval k čim višji udeležbi na volitvah v Evropski parlament 26. maja. Tokrat se bo ugotavljalo, ali je več podpornikov ali nasprotnikov EU. In zdaj smo v položaju, "ko mi lahko Evropi nekaj damo", to pa je naš glas, se je zavzel predsednik.

Zgodba

"Stanovanjski problem v Sloveniji ni prepoznan kot resen problem, ki ga je treba rešiti"

Stanovanjska oskrba bistveno vpliva na kakovost življenja prebivalcev, česar se slovenska politika po mnenju raziskovalca z Urbanističnega inštituta RS Richarda Sendija ne zaveda, saj stanovanjskega problema ne dojema kot resnega problema, ki bi ga bilo potrebno reševati. Poleg ustreznih ukrepov države pa bo za spremembe na tem področju potrebna tudi sprememba mentalitete Slovencev, da je cilj lastniško stanovanje, ki so se mu pripravljeni odpovedati le, kadar so v to prisiljeni.

Zgodba

STA z novim portalom, ki bo preverjal dejstva in razbijal mite o EU

STA je danes zagnala nov spletni portal NE/JA, namenjen preverjanju dejstev in razbijanju mitov o EU. V času pred evropskimi volitvami in po njih bo radovedna Neja preverjala trditve, ki se širijo med kampanjo, razbijala mite o EU ter pojasnjevala manj znana dejstva v zvezi delovanjem unije in evropskih institucij.

Zgodba

"Največji kapital prihodnosti so mladi, dobro izobraženi ljudje"

Aktivnosti čezmejnega sodelovanja, ki omogočajo razvoj regije, je po oceni zamejskega Slovenca iz Celovca Feliksa Wieserja precej, lahko pa jih bi bilo še mnogo več. Prepričan je, da se slovenska politika ne zaveda, da ima v sosednjih državah velikanski človeški potencial, ki bi ga lahko koristila za sodelovanje v regiji, ki bi koristilo vsem.

Zgodba

Na okrogli mizi STA poudarili potrebo po dobrem sistemu dolgotrajne oskrbe

S podaljševanjem življenjske dobe se ne podaljšujejo leta zdravega življenja. Država mora zato poskrbeti za dober sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo enako dostopna za vse, posamezniki pa lahko zase največ naredijo s skrbjo za ohranjanje samostojnosti, so poudarili sodelujoči na današnji okrogli mizi o dolgotrajni oskrbi, ki jo je organizirala STA.

Zgodba

"Podnebna kriza je tu in nujno je, da jo začnemo reševati takoj"

Boj mladih za podnebje je vse od lanskega leta, ko je 16-letna švedska aktivistka Greta začela s tedenskimi protesti, postal globalen. Po vzoru globalnega dogajanja se je tudi v Sloveniji vzpostavilo gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Ena prvih večjih akcij gibanja je bil današnji Podnebni štrajk, na katerem je več tisoč mladih od političnih odločevalcev zahtevalo čim hitrejše in čim bolj učinkovite ukrepe za reševanje očitne podnebne krize.

Naloži več vsebin ...