#EUface

Novica 22.2.2024 17:03

Slovenija poziva Evropski parlament k umiku predvolilnega letaka

Slovenski stalni predstavnik pri Evropski uniji Iztok Jarc je danes v pismu Evropskemu parlamentu izrazil razočaranje zaradi predvolilnega letaka, na katerem je Slovenija označena z enako barvo kot nečlanice EU. Prosil je, da se napaka popravi, material pa umakne. V parlamentu so pojasnili, da gre za tiskarsko napako in da so letak popravili.

Na današnjem dogodku Evropskega parlamenta za bruseljske dopisnike, namenjenem predstavitvi aktivnosti parlamenta ob junijskih evropskih volitvah, so bili na voljo tudi letaki službe Evropskega parlamenta za raziskave o njenem projektu Kaj Evropa počne zame. V okviru projekta predstavljajo, kako dejavnosti EU vplivajo na vsakdanje življenje državljanov.

Na letaku je zemljevid Evrope, na katerem so članice unije označene s svetlejšo barvo, podlaga in nečlanice pa so v temnejšem odtenku. Tako je obarvana tudi Slovenija, ki bo 1. maja letos obeležila 20 let članstva v EU. Poleg nje so s temno modro barvo med drugim označene še države Zahodnega Balkana in Švica.

Slovenski stalni predstavnik pri EU Jarc je v pismu vodji kabineta predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola izrazil razočaranje nad tem. Prosil je, da se napaka popravi, predvolilni material pa takoj umakne.

Predlagal je tudi javno opravičilo, so za STA sporočili s stalnega predstavništva.

Odzvali so se tudi nekateri evropski poslanci iz Slovenije. Matjaž Nemec (S&D/SD) je v elektronskem sporočilu parlamentarni službi za raziskave zapisal, da je takšna "napaka popolnoma nesprejemljiva in neprofesionalna". Zahteval je umik letakov in pozval k opravičilu. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, je o tem obvestil tudi predsednico parlamenta.

Romana Tomc (EPP/SDS) pa je na omrežju X zapisala, da sicer letaka ni videla, a da je ne bi čudilo, če bi bilo to res. "Podobno je leta 2021 nastajala tudi 'poglobljena' analiza o demokraciji, vladavini prava in temeljnih pravicah v Sloveniji, ki je kasneje služila kot podlaga za napad na vlado Janeza Janše," je dodala.

V tiskovni službi Evropskega parlamenta so za STA pojasnili, da je šlo za "neljubo tiskarsko napako". Letak so popravili in ga znova poslali v tisk, so dodali.