#EUface

Novica 24.1.2024 17:14

Slovenija del evropskega projekta na področju duševnega zdravja mladih

Evropska komisija je danes začela dvoletni projekt za podporo Cipru, Sloveniji, Italiji in Španiji pri izvajanju reform za izboljšanje splošne kakovosti storitev na področju duševnega zdravja otrok in mladih, so sporočili iz Bruslja.

Gre za projekt instrumenta za tehnično podporo (TSI), v okviru katerega bo Evropska komisija v sodelovanju s Skladom ZN za otroke (Unicef) in pristojnimi organi Cipra, Slovenije, Italije in Španije prispevala h krepitvi njihovih upravnih zmogljivosti in spodbujala medsebojno sodelovanje znotraj nacionalnih javnih uprav.

Projekt bo pomagal pri odpravljanju razdrobljenosti zdravstvenih, socialnih in izobraževalnih storitev, ki pogosto vodi k neusklajenosti ukrepov. Prav tako bo prispeval k izboljšanju znanja, ozaveščenosti in zmogljivosti zdravstvenih delavcev za pravočasno in učinkovito obravnavo potreb na področju duševnega zdravja.

Dodali so, da zadnje poročilo o zdravju v Evropski uniji kaže, da je imela pandemija covida-19 globoke posledice na življenje mladih v Evropi. Leta 2021 in 2022 je polovica mladih Evropejcev poročala o nezadovoljenih potrebah na področju duševnega zdravja.

Projekt je eden od dvajsetih, ki jih je komisija junija lani napovedala v okviru celovitega pristopa za ukrepanje na področju duševnega zdravja v EU. Za njihovo izvajanje je v različnih finančnih instrumentih na voljo 1,23 milijarde evrov evropskih sredstev.