#EUface

Novica 16.1.2024 16:34

V EU začela veljati uredba o digitalizaciji pravosodnega sodelovanja

V EU je danes začela veljati uredba o digitalizaciji pravosodnega sodelovanja in dostopu do sodnega varstva v čezmejnih zadevah. Kot poudarjajo v Bruslju, gre za odločilen korak k digitalizaciji pravosodja. Komunikacija v EU bo usklajena, čezmejni civilni in kazenski postopki digitalizirani, s tem pa bodo postopki enostavnejši, hitrejši in cenejši.

Državljani in podjetja bodo lahko v čezmejnih primerih vlagali zahtevke in komunicirali s pravosodnimi organi v čezmejnih primerih.

Na evropskem portalu e-pravosodje bo vzpostavljena evropska točka elektronskega dostopa, vmesnik za vložitev zahtevkov majhne vrednosti proti toženi stranki v drugi državi članici. To bo potrošnikom pomagalo pri uveljavljanju pravnega varstva.

Poleg tega bo uredba strankam v civilnih ali kazenskih zadevah omogočila udeležbo na sodni obravnavi prek videokonference. Državljani in podjetja bodo lahko sodne takse plačevali tudi elektronsko.

Uredba, ki jo bodo začele članice izvajati letos, bo spremenila dosedanje stanje, ko postopki pravosodnega sodelovanja še vedno potekajo v papirni obliki, kar bo med drugim prispevalo k večji kakovosti in preglednosti delovanja pravosodja, poudarjajo v Bruslju.

Po besedah evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa gre za odločilen korak k digitalizaciji pravosodja in prilagoditvi Evrope digitalni dobi. "S tem bodo pravosodni sistemi učinkovitejši, državljanom in podjetjem bo olajšan dostop do pravnega varstva, sodiščem pa bo v pomoč pri sprejemanju odločitev," je poudaril Reynders.