#EUface

Novica 7.12.2023 13:15

Svet EU za vključitev jedrske tehnologije med strateške tehnologije

Ministri članic EU, pristojni za notranji trg in industrijo, so se v danes sprejetem pogajalskem izhodišču Sveta EU zavzeli za to, da se v okviru akta o okolju prijaznih tehnologijah med strateške vključi tudi jedrsko tehnologijo. Kot je med zasedanjem povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež, je to pomembno za Slovenijo.

Ministri so na zasedanju v Bruslju potrdili splošni pristop Sveta EU o aktu o industriji z neto ničelnimi izpusti, ki bo po Frangeževih besedah EU in njenemu gospodarstvu omogočil razvoj inovacijskih in proizvodnih zmogljivosti za preskrbo z bistvenimi tehnologijami, ki jih potrebujemo za proizvodnjo nizkoogljične in obnovljive energije.

"Na mnogih od teh področij je Evropa danes v celoti odvisna od uvoza iz tretjih držav, zato gre za pravilen strateški pristop," je poudaril v izjavi za STA.

Evropski industriji prinaša boljši dostop do trgov, krajše postopke za pridobivanje dovoljenj in tudi skupno platformo za dostop do financiranja teh tehnologij, je pojasnil državni sekretar.

Kot je dejal, si je Slovenija ves čas prizadevala, da bi med t. i. strateške tehnologije vključili tudi jedrsko tehnologijo, kar ji je skupaj s podobno mislečimi državami tudi uspelo.

V odgovoru na vprašanje, kaj to pomeni v luči priprav na morebitno gradnjo drugega bloka krške nuklearke, je pojasnil, da bo ta zakonodaja pomembna predvsem v smislu zagotavljanja dovoljenj, skupnega dostopa do financiranja in dostopa do trga.

"Ko bodo ustrezne odločitve sprejete, si želimo, da bo v jedrski renesansi, ki se nam nesporno dogaja, imelo priložnost sodelovati tudi slovensko gospodarstvo, tako tisti, ki imajo že danes znanja za razvoj in proizvodnjo teh tehnologij, kot tudi tisti del gospodarstva, ki v te priložnosti šele vstopa," je še povedal o pomenu akta za projekt drugega bloka nuklearke.

Poudaril je sicer, da Slovenije ne zanima samo jedrska tehnologija, ampak tudi druge, predvsem pa priložnosti slovenske industrije ter mikro, majhnih in srednje velikih podjetij za vključitev v novo nastajajoče verige, ki bodo služile proizvodnji evropskih virov čiste energije.

O predlogu akta o okolju prijaznih tehnologijah se bo zdaj Svet EU pogajal še z Evropskim parlamentom, ki je prav tako že sprejel svoje stališče.