#EUface

Novica 27.7.2023 17:04

Evropska komisija razvitost digitalne javne uprave v Sloveniji ocenjuje kot dobro

Evropska komisija v okviru programa Interoperabilna Evropa letno objavi poročila razvitosti digitalne javne uprave za 31 evropskih držav na področju digitalizacije in interoperabilnosti. Razvitost digitalne javne uprave za Slovenijo za leto 2023 je komisija ocenila kot dobro, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo.

Poročila temeljijo na evropskem okviru interoperabilnosti z nizom 47 priporočil, ki jih je oblikovala kot smernice, kako vzpostaviti interoperabilne digitalne javne storitve.

Poročilo o Sloveniji, ki je dostopno na povezavi sta.si/qLCI3N, za letošnje leto izpostavlja več dosežkov, med njimi strategijo Digitalna Slovenija 2030 kot krovno strategijo na področju digitalne preobrazbe države, storitev SI-PASS, nacionalni program za umetno inteligenco in druge.

Razvitost digitalne javne uprave za Slovenijo za leto 2023 je Evropska komisija na podlagi štirih različnih sklopov ocenila kot dobro.

V program Interoperabilna Evropa so sicer poleg držav EU vključene še evropske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Švica in Ukrajina.