#EUface

Novica 9.5.2023 14:26

Pirc Musar in Lenarčič ob dnevu Evrope izpostavila dosežke in odgovornost EU

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in evropski komisar Janez Lenarčič sta ob odprtju današnje osrednje slovesnosti ob dnevu Evrope v Ljubljani izpostavila dosedanje dosežke evropskega povezovanja. Pirc Musar je ob tem tudi opozorila na odgovornost Evropske unije v boju proti podnebnim spremembam, Lenarčič pa na dejstvo, da v Evropi ni miru.

Kot je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič, se danes spominjamo dneva, ko je bilo postavljeno izhodišče za sedanjo Evropsko unijo, tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman pa je izrazil upanje, da bo ta prvi korak kot kvas, iz česar bo zrasla večja povezava.

"Danes lahko vidimo, da se to uresničuje," je poudaril Lenarčič in med dosežki evropskega povezovanja naštel enotni trg, program Erasmus, schengensko območje in skupno evropsko valuto. Imamo tudi načrte za trajnostno prihodnost. "A Schumanova vizija še ni uresničena. V Evropi še nismo dosegli miru," je poudaril Lenarčič in omenil, da EU Ukrajini izkazuje solidarnost v vojni, kar mora nadaljevati, dokler ne bo pravičnega miru.

Po mnenju predsednice Pirc Musar je dan Evrope priložnost za razmislek o doseženem in o tem, kaj še lahko dosežemo. Omenila je, da je EU največje gospodarsko območje na svetu, tudi glede pravne države, človekovih pravic in zaščite manjšin Evropa v svetu prednjači, je ocenila. "Nikjer na svetu življenje ni boljše kot tu," je poudarila.

"Pa vendar, ali želimo in ali lahko dosežemo še več?" je vprašala, med zadevami, kjer je še možen napredek, pa v retoričnih vprašanjih med drugim omenila popolno enakopravnost spolov, strpnost do drugačnih in kakovost okolja oz. zeleno preobrazbo, ki je v ospredju letošnjega dneva Evrope.

Predsednica republike je glede tega poudarila, da mora Evropa v boju proti podnebnim spremembam prevzeti del odgovornosti in pomagati manj razvitim državam, ki zaradi našega onesnaževanja trpijo.

Pri tem se mora po njenih besedah vsak vprašati, kaj lahko naredi sam v vsakdanjem življenju. Po njenih besedah moramo ponotranjiti sporočilo RRR (reduce - zmanjšaj, reuse - ponovno uporabi, recycle - recikliraj). "Le če bomo vsi tako živeli in delali, nam bo uspelo. Le tako bomo lahko ohranili Slovenijo takšno, kot je zdaj," je sklenila.

V izjavi za medije ob robu slovesnosti je Lenarčič omenil nekaj nedavnih katastrof, s katerimi se je spopadala EU, med njimi lanski požar na Krasu. "Nekaj se dogaja," je dejal in odgovornost pripisal človeku. Po njegovih besedah mora EU narediti še več pri zelenem prehodu.

Pirc Musar pa je izpostavila, da je sama ena tistih, ki verjame v več Evrope in se tudi zavzema za več Evrope na Zahodnem Balkanu, saj bo to temu delu celine po njeni oceni prineslo tudi več stabilnosti.