#EUface

Novica 8.5.2023 13:25

Evropska komisija z natečajema išče zelenega pionirja in prestolnico pametnega turizma

Evropska komisija z natečajem išče evropsko prestolnico pametnega turizma 2024. Za razliko od prejšnjih let bo letos zmagalo samo eno mesto, so zapisali v Bruslju. Poleg tega z natečajem išče tudi zelenega pionirja pametnega turizma, ki bo nasledil izbor destinacije odličnosti. Oba natečaja sta do 5. julija odprta za mesta po vsej EU.

Turizem je tretja največja družbeno-gospodarska dejavnost v EU in predstavlja približno 10 odstotkov bruto domačega proizvoda EU. Sektor ima ključno vlogo pri ustvarjanju rasti in delovnih mest, vendar še vedno skriva neizkoriščen potencial - zlasti na področju pametnega in trajnostnega turizma, so v sporočilu za javnost zapisali na Evropski komisiji.

Evropska prestolnica pametnega turizma 2024 je peti natečaj. Pafos in Sevilla sta prejemnika letošnjega naziva, Bordeaux in Valencia sta ta naziv nosila lani, Göteborg in Malaga sta bila prestolnici pametnega turizma v letu 2020, medtem ko sta Helsinki in Lyon zmagala na otvoritvenem tekmovanju in laskavi naziv skupaj nosila v letu 2019.

Natečaj za evropsko prestolnico pametnega turizma je odprt za mesta z več kot 100.000 prebivalci.

Evropski zeleni pionir pametnega turizma pa je naslednik natečaja Evropska destinacija odličnosti (EDEN), ki ga je Evropska komisija prvič predstavila leta 2007 za nagrajevanje novih netradicionalnih trajnostnih turističnih destinacij v Evropi.

Natečaj temelji na načelu spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na manjših destinacijah, kar zagotavlja novo vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem, so zapisali v Bruslju. Kot evropski zeleni pionir pametnega turizma 2024 bo zmagovalno mesto postalo navdih za druge turistične destinacije po vsej Evropi, izboljšalo bo svoj profil mesta kot potovalne destinacije, privabilo obiskovalce in na trajnostni način ustvarilo gospodarsko rast, so prepričani.

Natečaj za zelenega pionirja je odprt za mesta, ki imajo med 25.000 in 100.000 prebivalci.

Da bi se lahko potegovala za enega od nazivov za leto 2024, morajo mesta pokazati svoje inovativne turistične prakse in prek spletnega obrazca oddati prijavo.

Prijave bo najprej ocenila skupina neodvisnih strokovnjakov. V naslednjem koraku bodo mesta, ki so se prebila v ožji izbor, pozvana, da pred evropsko žirijo predstavijo svojo kandidaturo. Evropska žirija bo izbrala dva zmagovalca - evropsko prestolnico pametnega turizma 2024 in evropskega zelenega pionirja pametnega turizma 2024, ki bosta razglašena novembra ali decembra letos, so postopek strnili v Bruslju.

Oba natečaja sta odprta za mesta po vsej EU, pa tudi za države, ki niso članice EU in sodelujejo v programu COSME ali programih za enotni trg.