#EUface

Novica 2.3.2023 14:02

Članice podpirajo vzpostavitev evropskega okvira za zbiranje podatkov o kratkoročnem oddajanju nastanitev

Ministri članic EU, pristojni za konkurenčnost, so danes dosegli soglasje o izhodišču Sveta EU za pogajanja o uredbi o zbiranju in deljenju podatkov o kratkoročnem oddajanju nastanitev. Svet podpira vzpostavitev okvira za zbiranje in deljenje podatkov na ravni EU, pri čemer je treba bolj upoštevati obstoječe registracijske sisteme v članicah.

Kot so sporočili iz Sveta EU, bi morale države članice v skladu z novimi pravili vzpostaviti nacionalno enotno digitalno vstopno točko za prenos podatkov med platformami za kratkoročno oddajanje in pristojnimi organi.

Vsaka hiša, stanovanje ali soba, ki se oddaja za omejeno število dni na leto, bi imeli registracijsko številko. Tako bi lahko pristojne oblasti vedele identiteto gostitelja.

Spletne platforme bi morale redno preverjati, ali so morda gostitelji neustrezno prijavljeni ali pa so na platformi neveljavne registracijske številke. Pri obdelavi vseh informacij bi morali upoštevati pravila o varovanju podatkov, so še navedli na Svetu EU.

Tako bi med drugim poenostavili administrativne postopke in stroške za gostitelje in platforme, oblasti pa bi imele zadostne podatke za regulacijo kratkoročnega oddajanja nastanitev. Obenem bi zagotovili enake konkurenčne pogoje z drugimi akterji v turističnem sektorju, kot so hoteli.

O predlogu uredbe, ki ga je Evropska komisija predstavila novembra lani, se bo zdaj Svet EU pogajal z Evropskim parlamentom, ki mora svoje pogajalsko izhodišče še sprejeti, so zapisali v Svetu.

Ministri za konkurenčnost, med njimi državni sekretar na slovenskem gospodarskem ministrstvu Dejan Židan, so danes sprejeli tudi pogajalsko izhodišče o predlogu direktive o finančnih storitvah, sklenjenih na daljavo. Svet EU predlaga minimalno harmonizacijo obveznosti glede predpogodbenih informacij, ki bi državam omogočila uveljavitev pravil, strožjih od tistih v direktivi.

T. i. gumb za umik od pogodbe pa bi morali ponudniki glede na stališče Sveta omogočiti pri vseh pogodbah, sklenjenih na daljavo.