#EUface

Novica 23.1.2023 16:11

EU v spodbujanje raziskav, diagnostike in zdravljenja raka

Evropska komisija je danes objavila načrt za spodbujanje raziskav, diagnostike in zdravljenja rakavih obolenj. To želijo doseči z izboljšanjem dostopa do zbirk podatkov o rakavih obolenjih. Znanstveniki bodo tako dobili dostop do predvidoma 100.000 anonimiziranih rentgenskih posnetkov raka, ki jih bodo analizirali tudi s pomočjo umetne inteligence.

"Danes začenjamo razvoj orodij, ki bodo zdravnikom in raziskovalcem pomagala doseči napredek v boju proti raku," je dejala podpredsednica Evropske komisije in komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager. Dodala je, da bo z inovativnimi podatkovnimi rešitvami mogoče podpreti boljše diagnosticiranje in oskrbo pacientov.

Zbirke podatkov "obstajajo za različne vrste raka, vendar so razpršene po številnih skladiščih in kliničnih centrih v Evropi, zdravnikom, raziskovalcem in inovatorjem pa niso zlahka dostopne," so zapisali na spletni strani komisije.

Nova platforma naj bi bila v celoti skladna s pravili EU o varstvu podatkov. V projekt, ki ga bo komisija financirala z 18 milijoni evrov, naj bi bilo sprva vključenih 21 kliničnih centrov v 12 različnih državah.