#EUface

Novica 23.1.2023 15:04

Podjetjem za zaščito intelektualne lastnine na voljo 60 milijonov evrov

Malim in srednje velikim podjetjem s sedežem v EU bo letos za boljšo zaščito intelektualne lastnine na voljo 60 milijonov evrov, so danes sporočili iz Evropske komisije. Podjetja bodo s podporo EU lahko prihranila 1500 evrov za prijavo patenta in 225 evrov za žlahtniteljske pravice, so zapisali.

Malim in srednje velikim podjetjem v EU bodo na voljo boni za intelektualno lastnino, s katerimi bodo lahko pokrila nekatere stroške v zvezi z oceno potreb po zaščiti intelektualne lastnine. Uporabila jih bodo lahko tudi za povračila v zvezi z registracijo patentov, blagovnih znamk in modelov. Pomoč bo na voljo tudi za zavarovanje žlahtniteljskih pravic.

Evropska komisija in urad EU za intelektualno lastnino sta sklad EU za mala in srednje velika podjetja za letošnje leto začela izvajati danes.

Pomoč tem podjetjem pri zaščiti intelektualne lastnine je eden od ključnih ciljev strategije za trajnostno in digitalno Evropo ter akcijskega načrta o intelektualni lastnini, so še zapisali v Bruslju.

S skladom želi Evropska komisija malim in srednje velikim podjetjem pomagati pospešiti njihove zelene in digitalne prehode ter podpreti njihovo okrevanje po nedavnih krizah, kot sta pandemija covida-19 in vpliv ruske invazije na Ukrajino.