#EUface

Novica 21.6.2022 15:41

Slovenija dobila dve evropski digitalni inovacijski stičišči

Slovenija je bogatejša za dve evropski digitalni inovacijski stičišči (EDIH). Evropska komisija je namreč zaključila pregled vlog, ki so prispele na razpis, in status evropskega digitalnega stičišča med drugim podelila slovenskima konzorcijema DIGI-SI in SRC-EDIH, so sporočili iz službe vlade za digitalno preobrazbo.

Vodilni partner v konzorciju DIGI-SI je Univerza v Mariboru, v konzorciju SRC-EDIH pa Razvojni center Novo mesto.

Namen evropskih digitalnih inovacijskih stičišč je pomoč podjetjem, lokalnim skupnostim, državnemu aparatu in posameznikom k višji konkurenčnosti z uporabo digitalnih tehnologij v delovnem procesu, so pojasnili na vladni službi za digitalno preobrazbo.

Storitve, ki jih bodo stičišča nudila subjektom v Evropi, vključujejo možnost testiranja pred investiranjem, zagotavljanje možnosti krepitve spretnosti, podpora pri iskanju vlagateljev in krepitev inovacijskega ekosistema ter podpora mreženju.

Za status EDIH se je skupno potegovalo 331 kandidatov, so pojasnili na konzorciju DIGI-SI in dodali, da so s prejemom statusa dosegel zadani cilj. Kot so zapisali, bo za spodbujanje digitalne preobrazbe gospodarstva in javnega sektorja v naslednjih treh letih na voljo nekaj več kot 3,3 milijona evrov, pri čemer se bodo aktivnosti osredotočile na uvajanje novih pristopov in procesov z uporabo naprednih tehnologij.

Na vladni službi za digitalno preobrazbo so navedli, da bodo evropska digitalna inovacijska stičišča sofinancirana z evropskimi sredstvi iz programa Digital, del sredstev pa bodo prispevale tudi države.

Digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH, katerega vodilni partner je Univerza v Ljubljani, je ob tem pridobil certifikat odličnosti, so še sporočili.