#EUface

Novica 12.4.2021 20:55

Evropska komisija danes na virtualnem obisku Slovenije v okviru priprave poročila o vladavini prava

Evropska komisija je danes na virtualnem obisku Slovenije v okviru priprave poročila o vladavini prava, ki se pričakuje julija, so za STA potrdili na zunanjem ministrstvu. Slovenija je prispevek za pripravo poročila v Bruselj poslala konec marca. Virtualni obisk je namenjen pridobivanju dodatnih informacij in razčiščevanju vprašanj.

Kot so pojasnili na MZZ, gre za neformalno izmenjavo informacij, ki Evropski komisiji služijo pri pripravi letnega poročila o položaju vladavine prava, uradniki iz Evropske komisije pa se v tem okviru pogovorijo s predstavniki resorjev, ki jih zadevajo vsebine za pripravo poročila.

Sogovornike določijo posamezni resorji sami, uradniki Evropske komisije pa pogovore lahko opravijo tudi s predstavniki različnih deležnikov ali predstavnikov civilne družbe po njihovi lastni izbiri, so še pojasnili na MZZ. Dodali pa so še, da pregleda nad vsebino vseh pogovorov v Sloveniji nimajo.

Poročilo o vladavini prava se sicer osredotoča na štiri stebre: pravosodni sistem, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem medijev ter institucionalne zadeve in ravnovesje vej oblasti. V poročilu za letos bo poudarek tudi na ukrepih za preprečevanje širjenja pandemije covida-19.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer februarja v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavnike komisije povabil na pravi obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev.

V komisiji so tedaj v prvem odzivu na pismo izpostavili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava, ki ga že pripravljajo.

Poročilo je sicer po navedbah komisije rezultat tesnega sodelovanja in večmesečnih posvetovanj z vsemi članicami. Del tega so tudi namenski virtualni obiski držav, med katerimi komisija o razvoju na področju pravne države razpravlja z različnimi deležniki, na primer s pravosodnimi organi, organi kazenskega pregona, novinarskimi združenji in civilno družbo.

Prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah unije je komisija objavila lani septembra, drugega naj bi julija.

V lanskem poročilu je komisija med drugim izrazila zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu.