#EUface

Zgodba 11.7.2020 8:26

Potočnik posebni svetovalec evropskega komisarja za okolje

Evropska komisija je minuli teden objavila nov seznam posebnih svetovalcev, na katerem je tudi bivši evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik, ki svetuje komisarju za okolje Virginijusu Sinkevičiusu. Prav tako je na seznamu bivši predsednik Jean-Claude Juncker kot svetovalec komisarja za proračun Johannesa Hahna.

Svetovalci so bili v glavnem imenovani za enoletno obdobje od aprila letos do aprila prihodnje leto. Neinstitucionalni posebni svetovalci pomagajo neposredno predsednici, podpredsednikom ali komisarjem, institucionalni pa posameznim telesom v komisiji.

V nizu posebnih svetovalcev je tudi nekaj bivših komisarjev, celo bivši predsednik institucije Juncker, ki je za obdobje od decembra lani do decembra prihodnje leto posebni svetovalec komisarja za proračun in upravo Hahna.

Bivši komisar za okolje Potočnik, ki je povedal, da delo opravlja pro bono, sedanjemu komisarju za okolje, oceane in ribištvo Sinkevičiusu svetuje o trajnosti in sektorskih politikah ter širšem kontekstu evropskega zelenega dogovora.

Na seznamu je tudi bivši komisar za humanitarno pomoč Hristos Stilianides, ki podpredsedniku za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisu Schinasu svetuje o izobraževanju v krizah, migracijah in vključevanju.

Svetovalci delajo običajno zelo omejeno število dni na leto, v povprečju okoli 25, za svoje delo so plačani ali pa ne. Bivši uslužbenci komisije na primer niso, pojasnjujejo v komisiji. Komisarji se sicer ne štejejo med uslužbence komisije.