#EUface

Novica 22.3.2019 13:53

Jesenski teden mobilnosti tokrat v znamenju hoje

Evropski teden mobilnosti, ki se 18 let odvija sredi septembra, bo letos med 16. in 22. septembrom potekal pod sloganom Gremo peš. S tem naslavlja zmanjševanje motoriziranega prometa, ki je pomemben vir emisij toplogrednih plinov, ter povečevanje fizične aktivnosti prebivalcev.

Kot so danes sporočili z ministrstva za infrastrukturo, je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev, ki jo spodbuja pretirana raba osebnih avtomobilov, ena od velikih težav sodobne družbe. Po nekaterih ocenah je namreč telesno premalo dejavnih več kot 30 odstotkov odraslih v EU.

Cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe ljudi po mobilnosti z minimalnim vplivom na okolje. Med te se ob javnem potniškem prometu in kolesarjenju prišteva tudi hojo. "S sloganom Gremo peš želimo k pogostejši hoji spodbuditi vse prebivalce Slovenije," je dejala slovenska koordinatorka evropskega tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič z ministrstva za infrastrukturo.

Lani je v projektu Evropski teden mobilnosti v Sloveniji sodelovalo rekordnih 77 občin, pričakuje pa se, da se bo ta številka letos povečala. Občine bodo letos svoje občane spodbujale k hoji, k promociji tega zdravega načina potovanj pa prispevale tudi z zagotavljanjem primerne infrastrukture in vpeljavo ukrepov.