#EUface

Novica 19.1.2019 5:00

V italijanski Materi danes uradno odprtje EPK

V mestu Matera, ki leži daleč stran od turističnih poti na jugu Italije v pokrajini Bazilikata, bo danes slovesnost Evropske prestolnice kulture (EPK). Oblikovale jo bodo godbe, ki bodo v mesto prišle iz Bazlikate in drugih evropskih mest. Zbralo se bo okoli 2000 glasbenikov. V nedeljo se bo slavje nadaljevalo po drugih krajih Bazilikate.

Kot piše na spletni strani matera-basilikata2019, bo program EPK trajal 48 tednov, dogodki pa se bodo vsakodnevno vrstili na različnih lokacijah po mestu in pokrajini Bazilikata. V mestu, ki je znano po jamskih bivališčih v apnenčasti skali, ki se v stopnjah spuščajo po strmem pobočju, bodo v sklopu EPK skušali najti odgovore na vprašanja, ki so jih naslovili v sklopu petih tem: Korenine in poti, Kontinuiteta in prekinitve, Nekdanje prihodnosti, Utopije in distopije ter Razmisleki in povezave.

Kot ključna organizatorji izpostavljajo dva projekta. Prvi, I-DEA, je znan tudi kot "arhiv arhivov", v njem pa sodeluje pet mednarodno uveljavljenih umetnikov, ki bodo arhive Bazilikate uporabili kot navdih za pet večjih instalacij oziroma razstav. Prvo bo kuriral italijanski umetnik Mario Cresci.

Drugi je mednarodna delavnica Odprta šola oblikovanja. Avtor in kurator projekta je britanski arhitekt, kritik in kurator Joseph Grima, udeleženci pa bodo ob eksperimentiranju in interdisciplinarnem sodelovanju zasnovali odrske in druge strukture za Matero 2019. Oblikovali in izdelali bodo odprte sisteme, ki bodo temeljili na t.i. lego sistemu ter jih bo mogoče sestavljati na različne načine.

Matera je prvo mestu v južni Italiji, ki nosi naziv EPK. Mesto je razvoj v 19. in zgodnjem 20. stoletju zaobšel; italijanski pisatelj in slikar Carlo Levi ga je v svoji znameniti knjigi Kristus se je ustavil v Eboliju celo označil za enega najbolj zaostalih krajev v Italiji.

Mesto je sestavljeno iz dveh delov - živahnega, sodobnega mesta z restavracijami, hoteli, trgovinami, muzeji in cerkvami ter iz starega dela s starodavnimi kamnitimi bivališči, ki so jih ljudje naseljevali že v prazgodovini, po nekaterih ocenah že pred 9000 leti. Po drugi svetovni vojni so prebivalce preselili in večina jamskih bivališč je ostala praznih. Danes so številna spremenjena v prestižne restavracije in hotele. Leta 1993 je Unesco t.i. sassi, ki so bile nekdaj razlog za nacionalno sramoto ter simbol revščine in bede, razglasil za svetovno kulturno dediščino.

V zadnjih letih Matera s svojo bogato zgodovino in kulturno dediščino priteguje vedno več turistov. Letos, ko bo mesto nosilo laskavi naziv, po pisanju nemške tiskovne agencija dpa računajo, da bodo zabeležili 800.000 nočitev. Lani, ko so beležili dosedanji rekord, jih je bilo 480.000.

"Nekateri pravijo, da po letu 2019 nikogar več ne bo v mesto, drugi pravijo, da jih je že zdaj pride preveč," je besede vodje fundacije Matera Basilicata 2019 Paola Verrija povzela dpa. Dodal je, da Matera niso Benetke in da se niti ne nadejajo, da bi mesto to postalo. "Vendar pa moramo biti iskreni. Če turizem ne bi ustvarjal delovnih mest, bi bila situacija danes popolnoma drugačna. Turizem ustvarja nove možnosti in prinaša denar," je še povedal.

V bolgarskem Plovdivu, ki je drugi letošnji nosilec naziva EPK, je otvoritvena slovesnost potekala minuli teden.