#EUface

Novica 13.11.2018 13:07

Z razstavo o solinarstvu do popularizacije dediščine

V portoroškem Monfortu bodo popoldne odprli multimedijsko razstavo Sal nostrum - Iz solin v skladišča soli. Razstava je nastala v sklopu projekta YouInHerit, katerega namen je po besedah direktorja pomorskega muzeja Franca Jurija vključevanje mladih v proučevanje, oživljanje in popularizacijo kulturne dediščine in tradicionalnih obrti.

Tako so v Portorožu kot rezultat projekta, ki je del programa Interreg Srednja Evropa in v katerem sodelujejo še Občina Piran, hrvaški Vodnjan in organizacija Marco Polo iz italijanskih Benetk, pripravili inovativno razstavo, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera.

Pri pripravi razstave namreč niso sodelovali le kustosi pomorskega muzeja, ampak je ta rezultat trdega dela skupine 14 mladih ustvarjalcev. Med njimi so bili študenti zgodovine in arhitekture, oblikovalci in računalničarji, ki so reinterpretirali za Piran tako pomembno kulturno dediščino solinarstva, je dodal Juri.

Poleg zbiranja arhivskega ter foto in videogradiva, ki so jih končno združili in interaktivno predstavili na tej razstavi, so mladi opravili tudi intervjuje z nekdanjimi solinarji in družinami, ki so živele s solinami, to pa si lahko obiskovalci Monforta ogledajo prek zaslonov na dotik.

Mentor razstave Flavio Bonin je ob tem izpostavil, da so mladi prek projekta pridobili dragocene izkušnje, saj so skupaj v arhivih spoznavali in zbirali gradivo, katerega delček je predstavljen na pričujoči razstavi. Kot je dodal, bodo slednjo še dopolnjevali.

S pomočjo evropskega projekta so prišli tudi do nove opreme, od zaslonov na dotik do interaktivne mize, je še pojasnil Juri, ki je obenem obžaloval trenutni odnos do dediščine solinarstva. Po treh letih bitke na ministrstvu za kulturo namreč še vedno niso prejeli odloka o razglasitvi žive dediščine solinarstva, to pa zaradi zapletov pri medresorski komunikaciji, je pristavil.