#EUface

Igra Evrope 22.3.2017 18:52

Ajdovski dijaki s konkretnimi predlogi za reševanje družbenih problemov

Serija delavnic projekta igra Evrope, ki jih organizirata Mladinski svet Slovenije (MSS) in Društvo za podporo mladim, se je tokrat mudila na Srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini. Ajdovski dijaki so spregovorili o človekovih vrednotah in demokraciji ter predlagali ukrepe, s katerimi bi izboljšali skrb za okolje, skrajšali delovno dobo, izboljšali zdravstvo in zmanjšali korupcijo.

Današnja delavnica je bila pravzaprav nadaljevanje predhodnega dne, ko sta skupini ajdovskih dijakov že spoznavali Igro Evrope. Danes so dijaki nadaljevali z debatami o človekovih pravicah in demokraciji. Prva skupina dijakov si je najprej ogledala film o človekovih pravicah, nato pa te pravice spoznavala prek interaktivnih iger.

Pogovarjali so se tudi o nastanku Evropske unije ter spregovorili o tem, kaj smo kot člani tega zveze pridobili. Med drugim so dijaki izpostavili prost pretok ljudi, blaga in storitev.

Med skupinskim delom so se dijaki postavili v vlogo družbenega gibanja oziroma stranke ter opredelili probleme, ki jih v družbi zaznavajo, nato pa so glasovali za najboljši program.

Skupina, ki je prejela največ glasov, je predlagala, da bi pospešili razvoj lesne industrije ter ponovno živili lokalno tovarno pohištva Lipa. Poleg tega bi delovno dobo skrajšali na 58 let, saj bi na ta način mladi lažje dobili službo, celotno zasebno lastnino pa bi podržavili, saj bi se tako zmanjšale razlike med najbogatejšimi in drugimi sloji.

Ajdovščina.
Delavnica Igra Evrope na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina.
Foto: Anže Malovrh/STA

Drugouvrščena skupina se je zavzela za boj proti korupciji ter izboljšanje sodnega sistema s povečanjem števila sodnikov ter večjim nadzorom nad sodišči. Predlagali so tudi reformo zdravstva, pri čemer bi zmanjšali število ur zdravnikov, zaposlili več mladih zdravnikov ter jim povečali plače in organiziranost zdravstva.

Podprli pa so tudi strožje okoljske ukrepe, večje osveščanje ljudi o ohranjanju čistega okolja, povečanje števila centrov za ločevanje odpadkov in čistilnih akcij.

Skupine so se zavzele tudi za optimizacijo dela, pri čemer bi stroji delali za skupno dobro in ne za lastnike tovarn. Dijaki so predlagali ustanovitev novih podjetij, pravično deljenje plač in enake pogoje za moške in ženske pri zaposlovanju. Dodali so še, da bi bilo potrebno spodbujati domače ekološke kmetije, povečati število mest za iskalce azila ter podeliti več štipendij, ki bi mladim olajšale izobraževanje.

Ajdovščina.
Delavnica Igra Evrope na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina.
Foto: Anže Malovrh/STA

V okviru projekta Igra Evrope bodo na srednjih šolah v različnih slovenskih regijah izvedli skupno 12 delavnic o pomenu in vlogi Evropskega parlamenta in temah, povezanih z evropskim državljanstvom.

Udeleženci bodo na delavnicah med drugim spoznavali teme evropskega državljanstva, socialne izključenosti, družbene odgovornosti, aktivnega državljanstva, medkulturne vzgoje, sonaravnega razvoja in človekovih pravic.

Ajdovščina.
Delavnica Igra Evrope na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ob zaključku projekta pa bodo pripravili simulacijo Evropskega parlamenta, kjer bodo mladi imeli priložnost, da v praksi spoznajo delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu.

Glavni cilj projekta Igra Evrope je ta, da mladi spoznajo, katere so temeljne vrednote Evropske unije, kaj lahko z njimi pridobijo ter kako lahko pomagajo sodržavljanom ter vplivajo na družbeno dogajanje.