#EUface

Igra Evrope 8.2.2017 17:12

Mariborski dijaki pozvali k večji moči odločanja mladih v EU

Projekt Igra Evrope, ki ga pripravljata Mladinski svet Slovenije (MSS) in Društvo za podporo mladim, je tokrat gostoval na Prvi gimnaziji Maribor. Po mnenju mariborskih dijakov v Evropi med drugim potrebujemo večjo dostopnost izobraževanja za vse ter večjo moč mladih pri odločanju.

Najpomembnejše vrednote v Evropi bi morale po njihovi oceni biti svoboda, spoštovanje, družina, empatija, medsebojna pomoč, toleranca, razumevanje, zmanjšanje ekonomskih razlik med različnimi deli Evrope, enakopravnost moških in žensk ter enake možnosti izobraževanja za vse.

Maribor, I. Gimnazija Maribor.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope na I. Gimnaziji Maribor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Med skupinskim delom so se dijaki postavili v vlogo družbenega gibanja oziroma stranke ter opredelili probleme, ki jih v Evropski uniji (EU) zaznavajo, in predstavili možne rešitve. Ena od skupin je poudarila pomen enotnega razvoja Evropske unije. Po njihovem mnenju bi bilo potrebno investirati v manj razvite dele EU, v roku treh let izničiti brezposelnost, hkrati pa se z investiranjem posvetiti tudi razvoju znanosti, turizma in kulture v EU.

Dijaki so izpostavil tudi mnenje, da bi morali biti politični procesi v EU bolj transparentni in podprti s strani javnosti. Predlagali so uvedbo glasovanja in ocenjevanja političnega delovanja v posameznih državah in v Evropskem parlamentu. Dotaknili so se tudi ureditve obdavčitve ter izpostavili pomen enakih možnosti socialne pomoči.

Maribor, I. Gimnazija Maribor.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope na I. Gimnaziji Maribor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot je povedala dijakinja Ina, ki je predstavila ideje svoje skupine, v Evropi potrebujemo večjo dostopnost izobraževanja za vse, ne glede na prihodke. Po njenem mnenju bi bilo potrebno delati tudi na odpravi korupcije ter večji ločitvi države in Cerkve, ki bi se morala bolj obrniti v dobrodelnost. Stremeti bi morali k družbi, ki sprejema dejstva in ne pravljic, ter povečati dostopnost naravi prijaznih proizvodov, je dejala.

Po mnenju Ine bilo potrebno tudi znižati volilno pravico na 16 let. Trenutno namreč večinsko prebivalstvo, ki je starejše, odloča za mlade glede na svoje interese, je bila kritična dijakinja. "Mladi moramo odločati za prihodnost mladih in ne starejši za večino ljudi, ki imajo pred sabo še celotno prihodnost."

Tudi dijak Marc se je strinjal, da se mladim še vedno posveča premalo pozornosti. "Mladi smo na nek način nosilci tega sveta, zato menim, da bi morali imeti večjo odločilno moč."

Maribor, I. Gimnazija Maribor.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope na I. Gimnaziji Maribor.
Foto: Anže Malovrh/STA

V okviru projekta Igra Evrope bodo na srednjih šolah v različnih slovenskih regijah izvedli skupno 12 delavnic o pomenu in vlogi Evropskega parlamenta in temah, povezanih z evropskim državljanstvom. Naslednja delavnica bo potekala 13. februarja v Ljubljani.

Udeleženci bodo na delavnicah med drugim spoznavali teme evropskega državljanstva, socialne izključenosti, družbene odgovornosti, aktivnega državljanstva, medkulturne vzgoje, sonaravnega razvoja in človekovih pravic.

Maribor, I. Gimnazija Maribor.
Delavnica v okviru projekta Igra Evrope na I. Gimnaziji Maribor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ob zaključku projekta pa bodo pripravili simulacijo Evropskega parlamenta, kjer bodo mladi imeli priložnost, da v praksi spoznajo delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu.

Glavni cilj projekta Igra Evrope je ta, da mladi spoznajo, katere so temeljne vrednote Evropske unije, kaj lahko z njimi pridobijo ter kako lahko pomagajo sodržavljanom ter vplivajo na družbeno dogajanje.