#EUface

Novica 4.10.2022 12:47

Evropski parlament potrdil uvedbo enotnega polnilnika v EU

Evropski parlament je danes sprejel direktivo, v skladu s katero bo do konca leta 2024 v EU zaživel enotni polnilnik za prenosne elektronske naprave. Mobilni telefoni, tablični računalniki in druge prenosne naprave bodo opremljene s polnilnikom tipa USB-C. To bo poenostavilo življenje Evropejcev, je poudarila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predlog, ki je po besedah tako komisarke kot evropskih poslancev prijazen do potrošnikov in okolja, je Evropski parlament v Strasbourgu podprl s 602 glasovoma, proti je bilo 13 poslancev, vzdržalo pa se jih je osem.

Evropejcem bo uvedba enotnega polnilnika poenostavila življenje, saj ne bo več neporabljenih polnilnikov, ki se nabirajo v predalih, prav tako ne bo potrebe po kupovanju polnilnika za vsako napravo posebej, je v razpravi poudarila Vestagarjeva.

"Danes je velik dan za potrošnike in za okolje," pa je dejal malteški evroposlanec Alex Agius Saliba (S&D), ki je bil glavni pogajalec Evropskega parlamenta pri pogajanjih z Evropsko komisijo in državami članicami.

V EU je vsako leto prodanih več kot 400 milijonov novih mobilnih telefonov in drugih malih elektronskih naprav. Zavrženi in neuporabljeni polnilniki pa predstavljajo približno 11.000 ton elektronskih odpadkov na leto, je opozoril.

V skladu z novimi pravili potrošnikom ne bo več treba kupovati novega polnilnika vsakič, ko bodo kupili nov pametni telefon, fotoaparat, prenosni računalnik ali katero koli drugo napravo, je ponazoril. Enotni polnilnik tako v EU postaja realnost in upamo, da bomo k temu navdihnili tudi preostanek sveta, je še dodal.

Prenosne elektronske naprave, ki bodo na prodaj v EU, bodo tako do konca leta 2024 morale biti opremljene z univerzalnim priključkom tipa USB-C, in sicer kljub nasprotovanju ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Direktiva, o kateri je bilo v EU doseženo soglasje v manj kot letu dni, usklajuje tudi tehnologijo hitrega polnjenja, potrošnikom zagotavlja jasne informacije o značilnostih polnjenja. Poleg tega potrošnikom omogoča, da izberejo, ali želijo kupiti novo opremo s polnilno napravo ali brez nje.

Zaradi teh novih obveznosti se bo ponovno uporabilo več polnilnih naprav, potrošniki pa bodo lahko prihranili do 250 milijonov evrov na leto pri nepotrebnih nakupih polnilnih naprav, so poudarili poslanci v razpravi.