#EUface

Novica 19.1.2022 12:06

V EU leta 2020 22-odstotni delež obnovljivih virov energije

Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije je v EU leta 2020 dosegel 22 odstotkov, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. S tem je EU za dve odstotni točki presegla za to leto zastavljen cilj. Svoj cilj 25-odstotnega deleža je izpolnila tudi Slovenija.

Eurostat je danes objavil sveže podatke o rabi obnovljivih virov energije v EU leta 2020, ko je sicer unijo in svet prizadela pandemija covida-19. Ta je ustavila pomemben del javnega življenja, prometa, ponekod pa začasno tudi industrije, s čimer je zmanjšala porabo energije.

Dejstvo, da je EU z 22,1-odstotnim deležem obnovljivih virov presegla z evropsko direktivo zastavljen cilj (najmanj 20 odstotkov), je po oceni Eurostata vseeno "velik dosežek in pomemben mejnik na poti EU k podnebni nevtralnosti do leta 2050".

Podatki za Slovenijo kažejo, da je bil delež obnovljivih virov leta 2020 pri natančno 25 odstotkih, kar je bil tudi cilj.

Med državami članicami je sicer le Francija ostala pod zastavljenim ciljem obnovljivih virov energije. Dosegli sta jih ob Sloveniji še Nizozemska in Belgija, medtem ko so ostale svoje zastavljene cilje presegle.

Najvišji delež obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije je sicer med članicami EU dosegla Švedska, 60,1-odstotnega. Sledili sta Finska s 43,8-odstotnim in Latvija z 42,1-odstotnim deležem.

Na dnu lestvice je Malta z 10,7 odstotka, nad njo Luksemburg z 11,7-odstotnim deležem ter Belgija, ki je dosegla 13-odstotni delež obnovljivih virov, še kažejo podatki.