#EUface

Novica EU konkretno 7.10.2021 15:36

Vlak Connecting Europe prispel na cilj v Pariz

Vlak Connecting Europe Express, ki se je 24. septembra ustavil tudi v Sloveniji, je po 36 dneh in 20.000 kilometrih prispel na končno postajo v Pariz. Na pettedenski poti, ki se je začela v Lizboni, je opravil več kot 120 postankov, prečkal 26 držav in 33 mej ter vozil po tirih treh različnih širin.

Evropska komisarka za promet Adina Valean se je ob tej priložnosti zahvalila vsem, ki so omogočili, da je ideja vlaka Connecting Europe Express postala resničnost. Po njenih besedah je bil vlak potujoči laboratorij, ki je v realnem času predstavil številne dosežke v okviru enotnega evropskega železniškega območja in vseevropskega prometnega omrežja TEN-T, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Vlak se je v Sloveniji ustavil v Ljubljani, Celju in Mariboru. V Ljubljani se je projektu simbolično pridružila tudi Irska, čez katere ozemlje vlak ni peljal.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes sta na slovesnosti ob prihodu vlaka v Ljubljano potrdila zavezanost Slovenije modernizaciji železnic, saj da morajo te postati hrbtenica prevoza potnikov.

Vlak Connecting Europe Express je bil vzpostavljen ob evropskem letu železnic, njegov namen pa je bil ozaveščanje javnosti o prednostih železniškega prometa in izzivih, ki jih je na tem področju še potrebno premagati.