#EUface

EU konkretno 19.8.2021 14:16

Sloveniji evropska sredstva za dodatne stroške transporta opreme za cepljenje proti covidu-19

Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh podpisalo pogodbo, v okviru katere je Evropska komisija po Instrumentu nujne pomoči namenila Sloveniji 132.608 evrov nepovratnih sredstev za financiranje transporta opreme, povezane s cepljenjem proti covidu-19. Obenem je komisija zagotovila Sloveniji več kot dva milijona evrov za soočanje s pandemijo.

Ministrstvo za zdravje je oddalo vlogo za sodelovanje v javnem razpisu, ki ga je objavila Evropska komisija, in sicer za pridobitev nepovratnih sredstev za kritje dodatnega nepredvidenega stroška transporta brizg in igel za cepljenje proti covidu-19, nabavljenih od izbranega kitajskega ponudnika WUXY na evropskem javnem naročilu. Sredi julija je prejelo s strani Evropske komisije obvestilo, da je Slovenija upravičena do povračila celotne višine nepredvidenega stroška transporta.

Do navedenih nepredvidenih dodatnih transportnih sredstev je po navedbah ministrstva za zdravje prišlo zaradi pomanjkanja ladijskih kontejnerjev na globalni ravni ter dlje časa trajajoče zapore Sueškega prekopa, kar je bil glavni razlog, da se je ladijski tovorni transport preusmerjal na dražji železniški transport.

"V skrbi, da bi pravočasno prejeli brizge in igle za namen cepljenja proti covidu-19, smo sprejeli predlog izbranega ponudnika WUXY, da je preusmeril transport nabavljenega blaga na dražji železniški transport, saj bi se dobave preko ladijskega transporta zagotovo zavlekle za več mesecev, kar bi lahko ogrozilo izvajanje strategije cepljenja proti covidu-19. Preusmeritev na železniški transport pa je imelo za posledico tudi nepredvidene stroške transporta," pojasnjujejo na ministrstvu.

Prvi trije od sedmih kontejnerjev z brizgami in iglami so prispeli v Slovenijo 7. junija, zadnji, sedmi kontejner pa 24. julija.

Pogodba, v okviru katere bo Slovenija upravičena do omenjenih sredstev, je po informacijah ministrstva za zdravje v sklepni fazi in bo predvidoma podpisana v naslednjih dneh.

Poleg navedenega je v letošnjem letu Evropska komisija zagotovila Sloveniji tudi več kot dva milijona evrov evropskih sredstev Instrumenta nujne pomoči za soočanje s pandemijo. Ta sredstva je 19. maja prejel Zavod RS za blagovne rezerve in so namenjena mednarodnemu prevozu zaščitne varovalne opreme, ki je v Slovenijo prispela med 24. aprilom in 3. septembrom lani.

S pomočjo evropske finančne podpore je bilo v Slovenijo prepeljanih več ton zaščitne opreme, navajajo na ministrstvu.

Instrument nujne pomoči (ESI) ima proračun 2,7 milijarde evrov in je bil aktiviran 16. aprila lani. Zasnovan je tako, da daje potrebno prožnost za odziv na spreminjajoče se potrebe, ko EU prehaja iz faze takojšnjega odziva na pandemijo novega koronavirusa v fazo upravljanega izstopa, okrevanja in preprečevanja pandemije.

Na zavodu za blagovne rezerve medtem še vedno objavljajo razpise za igle in brizge za cepljenje ter za zaščita sredstva, so pojasnili. Kot so navedli, si želijo dovolj zalog, da bi te zadostovale za tri mesece.