#EUface

EU konkretno 4.8.2021 14:26

EU z ukrepi v pomoč kmetom v pandemiji in ob poplavah

Evropska komisija je danes sprejela ukrep, ki kmetom omogoča prejetje višjih predplačil sredstev v okviru skupne kmetijske politike. Ukrep bo okrepil tok denarja kmetom, ki so jih je prizadeli kriza covida-19 in učinek neugodnih vremenskih razmer v EU, na primer poplav in vročinskih valov.

Ukrep omogoča članicam unije, da kmetom plačajo višja predplačila za varstveni dodatek in nekatere sheme za razvoj podeželja.

V primeru neposrednih plačil v okviru prvega stebra skupne kmetijske politike se raven predplačil zviša s 50 odstotkov na 70 odstotkov, v primeru plačil za razvoj podeželja v okviru drugega stebra skupne kmetijske politike pa se zviša s 75 odstotkov na 85 odstotkov, so sporočili v komisiji.

V skladu z varovali za zaščito proračuna EU je mogoče plačila izplačati ob izvedbi ustreznega nadzora in v primeru neposrednih plačil od 16. oktobra letos.

V Evropski komisiji ob tem izpostavljajo, da so ves čas koronske krize kmetijskemu sektorju pomagali z okrepljeno prožnostjo in posebnimi tržnimi ukrepi. Na primer, nedavno je do sredine oktobra podaljšala ukrep podpore vinarskemu sektorju.