#EUface

Novica 27.5.2021 19:06

Podpora evru v državah evrskega območja na rekordni ravni

Podpora evru je v državah evrskega območja dosegla rekordno raven, kažejo podatki raziskave Eurobarometer. V evrskem območju 70 odstotkov vprašanih meni, da je skupna valuta dobra za njihovo državo, v Sloveniji pa je takih 78 odstotkov, so danes sporočili iz Bruslja.

Da je skupna valuta dobra za EU kot celoto, meni 80 odstotkov vprašanih v državah z evrom, v Sloveniji pa tako ocenjuje 90 odstotkov sodelujočih.

Podatki raziskave Eurobarometer in ločenega javnega posvetovanja kažejo, da vedno več državljanov podpira pravila zaokroževanja, ki bi odpravila kovance za en in dva evrska centa, so ob tem dodali v Bruslju. Z odpravo kovancev za en in dva centa ter obveznim zaokroževanjem končnega zneska do najbližjih pet evrskih centov, navzgor ali navzdol, se strinja 67 odstotkov vprašanih v raziskavi Eurobarometer, v Sloveniji pa 62 odstotkov. Večinska podpora takemu ukrepu je prisotna v vseh državah evrskega območja.

Iz povzetka javnega posvetovanja o pravilih zaokroževanja pa je razvidno, da 72 odstotkov sodelujočih meni, da kovanci za en in dva evrska centa niso uporabni, medtem ko 71 odstotkov sodelujočih meni, da bi bilo treba uvesti pravila zaokroževanja do najbližjih pet evrskih centov.

Raziskava Eurobarometer je bila izvedena marca letos in je zajela 17.700 oseb v 19 članicah evrskega območja. Javno posvetovanje je potekalo med 28. septembrom lani in 11. januarjem letos, zbranih pa je bilo 17.033 odzivov iz EU.