#EUface

Novica 29.6.2021 14:16

Slovenski in portugalski evroposlanci od slovenskega predsedovanja pričakujejo napredek pri širitvi EU

Evropski poslanci iz Slovenije in Portugalske so danes izrazili pričakovanje, da bo slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije doseglo napredek pri širitvi EU na Zahodni Balkan. Izpostavili so tudi pomen vladavine prava in izboljšanje evropskega covidnega potrdila.

Slovenski evroposlanec Klemen Grošelj iz vrst liberalcev (Renew/LMŠ) je na novinarski konferenci v organizaciji Evropskega parlamenta glede vloge slovenskega predsedstva pri širitvi EU na Zahodni Balkan izrazil upanje na dobre rezultate.

"Sem optimističen, da lahko dosežemo preboj," je dejal. Obenem je izrazil zaskrbljenost zaradi t. i. non-paperja o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, pri čemer vloga Slovenije po njegovih besedah pri njem ni znana in ocenil, da bo zaradi tega njena naloga težja.

Tudi evropski poslanec iz Portugalske Paulo Rangel, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), je menil, da lahko v drugi polovici leta pride do premika naprej pri širitvi na Zahodni Balkan. "Mislim, da ima lahko Slovenija pomembno vlogo," je dejal.

Pozitivna pričakovanja glede vloge slovenskega predsedovanja pri širitvi ima tudi portugalski evropski poslanec iz politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Pedro Silva Pereira.

Vsi trije so med osrednjimi temami slovenskega predsedovanja omenili vladavino prava, tudi v luči postopkov proti Madžarski in Poljski ter pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

"Kot Slovenec upam, da bo slovensko predsedstvo sposobno ohraniti takšno stopnjo nevtralnosti, da druge države slovenskega delovanja ne bodo videle kot naklonjenega Poljski in Madžarski pri teh vročih in spornih vprašanjih," je dejal Grošelj. Kot politik slovenske opozicijske stranke pa meni, da bo to zelo velik izziv.

Rangel, ki prihaja iz vrst portugalske opozicije, je medtem dejal, da portugalsko predsedstvo na področju vladavine prava ni naredilo, kar bi lahko, in izrazil upanje, da bo to uspelo Sloveniji. Silva Pereira, sicer član vladajoče portugalske socialistične stranke, pa je izrazil upanje, da bo vprašanje vladavine prava naslovila tudi konferenca o prihodnosti Evrope.

Rangel je med neuspehi portugalskega predsedovanja izpostavil, da digitalno covidno potrdilo ne deluje tako, kot bi moralo. Države namreč lahko še naprej uvajajo omejitve za potovanja na podlagi lastnih kriterijev, poleg tega testi na novi koronavirus ne bi smeli biti plačljivi. Na to je opozoril tudi slovenski evroposlanec.

Oba sta dejala, da bi lahko slovensko predsedstvo izboljšalo delovanje covidnega potrdila. Silva Pereira se je strinjal z njima.