#EUface

EU konkretno 25.6.2021 8:33

#EUkonkretno: EU pred poletjem uvedla digitalno covidno potrdilo

Evropska unija v drugo poletno sezono, ki jo zaznamuje pandemija covida-19, vstopa z digitalnim covidnom potrdilom (DCP), ki bo olajšalo potovanja med državami članicami. Po lanski porazni turistični sezoni se letos veliko upanja polaga prav v potrdilo, da bo pomagalo eni od bolj prizadetih panog med pandemijo.

Pandemija otežila potovanja znotraj EU

Zaradi pandemije covida-19 in strahu pred poslabšanjem epidemiološke slike so številne države članice v zadnjem letu omejevale oz. pogojevale vstop v državo. Vsaka država članica je lahko navedla svoje pogoje za vstop v državo, to pomeni tudi cel seznam dokumentov, ki jih je moral potnik predložiti pri prečkanju meje. Nemalokrat se je zgodilo, da predloženi dokumenti niso bili dovolj in so potniki naleteli na težave.

Slednji izziv pa naj bi odpravili z digitalnim covidnim potrdilom, ki bo na enem mestu zbralo informacije, ali potnik izpolnjuje pogoje za prečkanje meje. Na ravni EU bo zaživelo 1. julija, v več državah pa ga že uporabljajo.

Vodja sektorja za digitalizacijo na ministrstvu za zdravje Katarina Kralj je pojasnila, da je bistveni del evropskega potrdila QR koda, ki vsebuje informacijo, ali je bila oseba cepljena proti covidu-19, je bolezen prebolela ali pa ima negativen test. "Tako ne bomo razmišljali, ali bo nekdo zahteval še dodatne podatke," je dejala.

V praksi bodo pristojni lahko poskenirali kodo in dobili povratno informacijo, ali so pogoji za prehod meje izpolnjeni. Pomembno je tudi, da se s tem ne kreirajo nove zbirke zdravstvenih podatkov, temveč naši podatki ostajajo v Sloveniji, je poudarila Kraljeva.

Opozorila je še, da potrdilo ne bo avtomatsko pomenilo prostega vstopa v katerokoli državo Evropske unije, saj lahko pogoje za vstop države članice določajo same. Evropski svet je sicer priporočil, naj se pogoji po povezavi poenotijo, je pa priporočilo nezavezujoče.

V nekatere države članice je tako mogoč vstop tudi brez kakršnihkoli pogojev, se pa to lahko zaradi nepredvidljive epidemiološke slike hitro spremeni. Potniki naj se tako kljub DCP pozanimajo o pogojih za vstop v državo in tudi za vrnitev v domovino. Po Evropski uniji je državljanom na voljo portal Reopen EU, kjer redno posodabljajo pogoje in sezname ukrepov po državah.

Digitalno covidno potrdilo bo tudi v Sloveniji na voljo brezplačno

Digitalno covidno potrdilo bo vsem na voljo brezplačno, v nekaterih državah članicah ga bodo lahko dobili že ob cepljenju, drugod bodo morali zanj zaprositi.

V Sloveniji je potrdilo že mogoče pridobiti preko spletnega portala zVem, za katerega pa uporabniki potrebujejo eno od digitalnih potrdil. V zadnjega pol leta je bil ogromen porast povpraševanja po različnih oblikah digitalnih potrdil, zaradi preobremenjenosti sistemov in zaposlenih pa prihaja do zamud. Da bi zadostili potrebam, so omogočili pridobitev smsPass med drugim tudi na cepilnih mestih.

Po podatkih ministrstva za javno upravo so sicer samo letos v prvih petih mesecih izdali 61.500 kvalificiranih digitalnih potrdil SIGEN-CA. To je skoraj toliko kot v celem lanskem letu, ko so jih izdali 66.000, leto prej pa 69.500.

Potrdila pa bodo 30. junija z navadno pošto poslali vsem, ki so bili do takrat cepljeni proti covidu-19 z vsemi odmerki cepiva, nekaj dni kasneje pa še prebolevnikom in tistim, ki so bili cepljeni z enim odmerkom. DCP bo možno dobiti še pri izvajalcih cepljenja in testiranja ter v večini lekarn, kjer bodo lahko za potrdilo zaračunali do dva evra.

Lažje prehajanje meja bo po pričakovanjih okrepilo turizem

Turizem je pomembna gospodarska panoga v Evropski uniji. V svojem ožjem pomenu glede na ocene zaposluje okoli 12,3 milijona ljudi, leta 2018 pa je turizem prispeval 3,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Pandemija covida-19 je skupaj z omejitvenimi ukrepi ta sektor hudo prizadela.

Lani so namreč v EU kot celoti zabeležili skoraj enkrat manj prihodov turistov kot leta 2019. Po podatkih Eurostata so v EU leta 2019 zabeležili več kot 999 milijonov prihodov turistov, lani pa jih je bilo nekaj več kot 433 milijonov. Pri čemer so podatki za leto 2020 začasni in še niso na voljo za vse države članice.

Največji upad so v državah članicah sicer opazili pri tujih turistih, medtem ko jih je bilo leta 2019 še več kot 406 milijonov, jih je bilo lani 110 milijonov. Manjši upad je bil pri domačih turistih, teh je bilo lani 323 milijonov, leta 2019 pa 592 milijonov.

Tudi Slovenija je imela za sabo katastrofalno leto v turizmu, je povedal direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo. "Lansko leto je bilo katastrofa, ki se ne sme ponoviti," je dejal.

Glede na podatke statističnega urada Slovenije (Surs) je bilo lani v Sloveniji skoraj enkrat manj prihodov turistov kot leta 2019. Predlani jih je bilo 6,2 milijona, lani pa nekaj več kot tri milijone. Na letni ravni se je sicer okrepil domači turizem, saj je bilo lani 1,8 milijona domačih turistov, leta 2019 pa 1,5 milijona. Pri tujih je bil upad precej večji. Leta 2019 je Slovenija sprejela več kot 4,7 milijona tujih turistov, lani pa 1,2 milijona.

Pobegajlo je pojasnil, da je bil evropski in slovenski turizem lani praktično odrezan od turizma iz oddaljenih držav, iz katerih gostje priletijo. Še leta 2019 je bil to zelo pomemben segment v Sloveniji, ki jih je bilo po njegovih informacijah okoli 16 odstotkov. Turistične organizacije so zato začele nagovarjati predvsem domače in regijske goste. Pri tem je po njegovem prepričanju nujno vzpostaviti jasne pogoje za prehajanje mej, prednost pa vidi tudi v digitalnem covidnem potrdilu, ki pa je po njegovem mnenju prišlo prepozno, saj smo že sredi glavne turistične sezone.

Glede prihajajoče sezone sicer svari, da kazalniki trenutno niso najbolj ugodni, zato pričakujejo podobno sezono kot lani, bo pa prihodnje leto boljše. Veliko upanja polagajo znova v domači turizem in srednjeevropske države, predvsem vzhodni del, kot so Slovaška, Češka, Madžarska in Poljska. Pomembni trgi za Slovenijo so še Italija, Avstrija in Nemčija, je dodal.

Evropski parlament o digitalnem covidnem potrdilu

Evropski parlament je bil pomemben člen pri oživitvi digitalnega covidnega potrdila. Nenazadnje bi bilo skoraj nemogoče skleniti dogovor v rekordnem času 62 dni, če se Evropski parlament ne bi strinjal, da bo zadevo obravnaval po nujnem postopku in 9. junija tudi pričakovano pritrdil uvedbo.

V parlamentu so izpostavljali, da bo potrdilo brezplačno in ga bodo morale priznavati vse države članice. Imetnikom potrdila ne bodo mogle naložiti dodatnih omejitev pri potovanjih, kot sta npr. karantena ali dodatno testiranje, razen če bi bilo to upravičeno in sorazmerno z vidika zaščite javnega zdravja.

Poleg tega da bo samo potrdilo brezplačno, mora biti cenovno in tudi sicer dostopno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še poudarjajo v parlamentu. V ta namen bo za nabavo testov državam članicam iz sredstev EU namenjenih dodatnih 100 milijonov evrov.

Evropski poslanci Tanja Fajon, Milan Brglez (oba S&D/SD), Irena Joveva, Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) in Ljudmila Novak (EPP/NSi) so v ta namen na ministra za zdravje Janeza Poklukarja tudi naslovili pobudo, s katero želijo prebivalcem Slovenije omogočiti brezplačne covid teste za prehajanje meja.

Nekaj podatkov o prihodih in prenočitvah turistov v Sloveniji in EU v času pred in med epidemijo covid-19