#EUface

Novica 7.6.2021 15:22

V EU začela veljati nova pravila o razširjanju terorističnih vsebin na spletu

V EU so danes začela veljati nova pravila o razširjanju terorističnih vsebin na spletu, v skladu s katerimi bodo morale spletne platforme teroristične vsebine ob odredbi nacionalnih organov odstraniti v roku ene ure. Kot poudarjajo v Bruslju, so pravila pomemben del agende za boj proti terorizmu.

Uredba spletnim platformam in nacionalnim organom nalaga, da poročajo o količini odstranjenih terorističnih vsebin, ukrepih, ki jih uporabljajo za prepoznavanje in odstranjevanje vsebin, izidih obravnavanih pritožb ter številu in vrstah kazni, ki so bile naložene spletnim platformam. Države članice bodo lahko sankcionirale kršitve in določile višino kazni, ki bodo sorazmerne z naravo kršitev, pri čemer bo upoštevana tudi velikost spletnih platform.

Pravila vključujejo močne varovalke za zagotovitev polnega spoštovanja temeljnih pravic, kot sta svoboda izražanja in obveščanja. Države članice in spletne platforme, ki ponujajo storitve v EU, imajo na voljo eno leto, da prilagodijo svoje postopke, saj bodo morale pravila v celoti uporabljati od 7. junija 2022, so sporočili iz Bruslja.

"Z novimi prelomnimi pravili skrbimo za zajezitev terorističnih vsebin na spletu in uresničujemo evropsko varnostno unijo. Odslej bodo imele spletne platforme eno uro časa, da odstranijo teroristično vsebino s spleta, kar bo zagotovilo, da napadi, kot je bil tisti v Christchurchu, ne bodo zastrupljali naših ekranov in misli. To je velik mejnik pri odzivu Evrope na terorizem in radikalizacijo," je izpostavil podpredsednik Evropske komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je poudarila, da je hitro odstranjevanje terorističnih vsebin ključno, saj se s tem teroristom prepreči izkoriščanje interneta za novačenje in spodbujanje napadov ter poveličevanje zločinov. Prav tako se po njenih besedah z uredbo določajo jasna pravila in odgovornosti za države članice ter spletne platforme.