#EUface

Novica 5.5.2021 12:12

EU objavila natečaj Evropska prestolnica pametnega turizma 2022

Evropska komisija je danes objavila natečaj Evropska prestolnica pametnega turizma 2022. K natečaju so vabljena mesta, ki želijo predstaviti inovativne turistične prakse v tekmovalnih kategorijah dostopnost, obnovljivost, digitalizacija, kulturna dediščina in ustvarjalnost. Rok za prijavo k natečaju je 16. junij 2021.

Natečaj je odprt za mesta znotraj EU in držav, ki niso članice evropskega območja in so del programa za konkurenčnost podjetij ter mala in srednja podjetja COSME, so sporočili iz Pisarne Evropske prestolnice pametnega turizma 2022.

Kot so pojasnili, je cilj pobude okrepiti trajnostni razvoj v evropskih mestih in njihovi okolici, povečati njihovo prepoznavnost ter okrepiti gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest. Evropska komisija si obenem prizadeva vzpostaviti okvir za izmenjavo dobrih praks in krepitev inovacij v mestih ter ustvariti priložnosti za mednarodno sodelovanje in nova partnerstva.

"Turistični sektor ima ključno vlogo pri krepitvi ekonomske rasti in ustvarjanju novih delovnih mest v EU. Evropska komisija si prizadeva obuditi neizkoriščen potencial na področju pametnega turizma in stremi k vzpodbujanju evropskega turizma in razvoja vseobsežnih rešitev v smeri obnovljivega in dostopnega turizma, katerega temelji so digitalizacija, trajnostni razvoj, kulturna dediščina in ustvarjalnost," so zapisali.

Prijave na natečaj bo najprej ocenila skupina neodvisnih strokovnjakov, ki bo sprva izbrala sedem mest. Ta se bodo uvrstila v ožji izbor in bodo pred evropsko žirijo predstavila kandidaturo svojega mesta. Evropska žirija bo izbrala dve zmagovalni mesti, ki bosta postali evropski prestolnici pametnega turizma. Zmagovalni mesti bosta razglašeni novembra 2021.

Izbrani mesti bosta do leta 2022 prejeli strokovno komunikacijsko podporo Evropske komisije, ki bo dodatno prispevala k prepoznavnosti blagovne znamke mesta. Podpora predstavlja različne promocijske aktivnosti in bo med drugim vključevala pripravo promocijskega videoposnetka, izdelavo 3D-instalacije za postavitev na vidni lokaciji in številne druge dejavnosti, ki bodo vodile k boljši prepoznavnosti mesta na ravni EU, so zapisali.

Omenjeni natečaj je sicer tretji tovrstni natečaj v kategoriji pametnega turizma. Naziv evropska prestolnica pametnega turizma sta leta 2019 prejeli finski Helsinki in francoski Lyon, leta 2020 pa švedski Göteborg in španska Malaga.

Predstavniki zainteresiranih mest se morajo na natečaj prijaviti preko posebnega spletnega obraza. Rok za prijavo je 16. junij 2021 do 17. ure.