#EUface

Novica 29.4.2021 17:28

Evropski parlament odobril vzpostavitev evropskega obrambnega sklada

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju odobril vzpostavitev evropskega obrambnega sklada, ki bo imel 7,9 milijarde evrov sredstev v okviru prihodnjega večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027. Gre za pomemben korak pri krepitvi vojaškega sodelovanja med 27 članicami.

Sredstva bodo v prihodnjih sedmih letih porabili za skupne raziskave in razvojne projekte, katerih cilj bo izboljšanje evropske obrambe. Pri tem bodo do osem odstotkov sredstev namenili za nove "prelomne tehnologije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v razpravi izpostavil, da mora biti unija "vse bolj sposobna svojo varnost vzeti v svoje roke in biti varnostna igralka na svetovnem prizorišču". Evropski obrambni sklad je izpostavil kot bistven gradnik pri povečanju neodvisnosti Evrope.

Evropski konservativni poslanec Zdzislaw Marek Krasnodebski, avtor poročila, ki so ga podprli poslanci, je poudaril, da sklad ne pomeni prvega koraka do oblikovanja evropske vojske in da sredstev sklada ne bodo porabili za nakup vojaške opreme. Po njegovih besedah bo "omogočil državam članicam, da svoje obrambne proračune zmanjšajo od 20 do 100 milijard evrov s prihranki, ki jih bodo ustvarile z združevanjem raziskovalnih obrambnih projektov".

Vzpostavitev evropskega obrambnega sklada je prvi leta 2018 predlagal bivši predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je zanj predvidel 13 milijard evrov sredstev. Sedaj bo imel v obdobju med letoma 2021 in 2027 na voljo 7,9 milijarde evrov. Od tega bo 2,6 milijarde evrov namenjenih za raziskave novih tehnologij, 5,3 milijarde pa za razvoj skupnih obrambnih projektov.

V EU že desetletja poteka razprava o vlogi, ki bi jo moral imeti Bruselj na področju obrambe. Države članice, ki so večinoma tudi zaveznice v Natu, so pogosto nasprotovale korakom za združitev vojaških zmogljivosti.

Do dogovora o vzpostaviti sklada je prišlo, odkar Francija vodi prizadevanja za vzpostavitev "strateške avtonomije" EU z utemeljitvijo, da so pandemija covida-19, naraščajoči vpliv Rusije ter grožnje bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa evropskim zaveznicam pokazale, da mora biti Evropa sposobna sama poskrbeti za svojo obrambo, še poroča AFP.