#EUface

Novica 13.4.2021 16:00

V Evropskem parlamentu v razpravi o covidnem potrdilu pozivi k brezplačnim testom

Več evropskih poslancev je danes v razpravi o covidnem potrdilu opozorilo na diskriminacijo, ker je potrdilo o cepljenju brezplačno, teste za diagnosticiranje covida-19 pa je treba pogosto plačati. Iz vrst liberalcev in zelenih je bilo slišati pozive k zagotovitvi brezplačnih testov in omejitvi cen testov.

Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. Predlagano "digitalno zeleno potrdilo" bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19.

Potrdilo sproža vrsto vprašanj, na primer glede pomanjkljivih znanstvenih dognanj o imunosti, možnosti diskriminacije, varstva osebnih podatkov, trajanja ukrepa, uporabe v druge namene, ne le za olajšanje potovanj, glede učinkovitosti in praktičnosti ukrepa ter glede časovnega načrta za njegovo izvedbo.

Komisija je Evropski parlament in Svet EU pozvala, naj zakonodajo sprejmeta po hitrem postopku. V parlamentarnem odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), ki je danes razpravljal o tem, so pojasnili, da se načrtuje potrditev ukrepa na junijskem plenarnem zasedanju.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob predstavitvi predloga v odboru dejal, da načrtujejo začetek izvajanja pilotnega projekta v začetku junija, celoten sistem pa naj bi zaživel do konca junija oziroma do poletja.

"To ni cepilni potni list," je danes znova poudaril komisar. "Cepljenje ne more biti pogoj za prosto gibanje," je znova zatrdil. Komisija je po njegovih besedah odločena zagotoviti, da se bo vse državljane unije ob odpravljanju omejitev obravnavalo enako.

A več evropskih poslancev je opozorilo na diskriminacijo, ker je potrdilo o cepljenju zastonj, testiranje pa je treba pogosto drago plačati. Sophie in 't Veld iz liberalnih vrst je pozvala, naj se vsakomur zagotovi določeno število brezplačnih testov in naj se omeji ceno testov, kot je na primer unija omejila stroške mobilnega telefoniranja v tujini.

Na to je opozorila tudi evropska poslanka iz vrst zelenih Tineke Strik, saj da si vsi ne morejo privoščiti številnih testov, ki so v okviru projekta covidnega potrdila alternativa cepljenju ali prebolevnosti.

Reynders je v povezavi s stroški testiranja opozoril, da je to v pristojnosti članic.

Več evropskih poslancev je opozorilo tudi na vprašanje dostopa do restavracij, koncertov ali športnih dogodkov. Kljub svarilom pred kaosom, če bi v uniji imeli enotno covidno potrdilo za olajšanje potovanj, a 27 različnih potrdil za dostop do restavracij ter kulturnih in športnih dogodkov, je komisar poudaril, da ne želijo urejati uporabe potrdila na drugih področjih, le za olajšanje potovanj. Vse drugo je v rokah članic.

V skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izpostavili nezadovoljstvo s predlogom, naj ukrep traja, dokler Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ne razglasi konca pandemije zaradi covida-19, saj da unija takšnih odločitev ne bi smela prepuščati neevropskim organizacijam. Jorge Buxade Villalba iz ECR je opozoril, da polaga EU s tem usodo v roke Kitajske.

Reynders je branil predlog komisije, saj da je v tem trenutku nemogoče določiti nek konkreten datum za iztek ukrepa, ker se preprosto ne ve, kdaj bo konec pandemične nevarnosti.