#EUface

Novica 25.3.2021 17:38

V EU več družbenih omrežij z različnimi ukrepi proti širjenju dezinformacij o cepivih

Evropska komisija je danes objavila nova poročila spletnih velikanov Twitter, Youtube, TikTok, Google in Microsoft o ukrepih, ki so jih februarja sprejeli proti širjenju dezinformacij o cepivih. Med drugim so omogočili dodatna opozorila pri nepotrjenih informacijah in brisali zavajajoče vsebine, so sporočili iz Bruslja.

"Dezinformacije spodkopavajo demokratične razprave. Preglednost je predpogoj za razumevanje in ukrepanje proti dezinformacijam na spletu. Ta poročila gredo v pravo smer," je danes povedala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Glede na danes objavljeno poročilo je Twitter vključil objave o uradnih informacijah o cepivih ter zagnal ključnik v 24 jezikih, ki spodbuja cepljenje. Omrežje TikTok pa je dodalo opozorilne napise na videoposnetkih, da gre za nepreverjeno vsebino. Googlov iskalnik v okviru ukrepov kaže zanesljive informacije o cepljenju in statistiko pri sorodnih iskanjih, Microsoftov iskalnik Bing pa prikazuje napredek držav na področju cepljenja. Youtube je medtem odstranil 30.000 videoposnetkov, ki so širili deiznformacije.

Omenjena podjetja so sicer med podpisniki kodeksa o ukrepanju proti dezinformacijam. Evropska komisija je stalno v stiku s platformami, da še naprej naslavljajo problem širjenja dezinformacij, še pojasnjujejo v Bruslju.