#EUface

Zgodba 19.3.2021 10:41

Evropski teden mobilnosti bo letos posebej izpostavil koristi hoje in kolesarjenja

Evropski teden mobilnosti, ki bo potekal septembra, bo letos posebej izpostavil pozitivne učinke hoje in kolesarjenja za zdravje. Kot izpostavljajo na ministrstvu za infrastrukturo, so lahko aktivne oblike mobilnosti z uporabo ustreznih oblačil in opreme primeren način potovanja v vseh letnih časih.

Kot so danes sporočili z ministrstva, kjer teden mobilnosti koordinirajo, so v času pandemije covida-19, ki je še dodatno izpostavila pomen skrbi za javno zdravje, hoja, kolesarjenje in druge aktivne alternative avtomobilskemu prometu finančno dostopna in zdrava izbira za dnevne poti.

"Potreba po gibanju na prostem je lani izdatno narasla, aktivne oblike mobilnosti pa so z uporabo primernih oblačil in opreme lahko naš način potovanja v vseh letnih časih. Z njimi ne prispemo le do cilja poti, temveč hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo telesno pripravljenost in imunski sistem," so izpostavili.

Letos bo Evropski teden mobilnosti potekal dvajsetič, sedem slovenskih občin - Celje, Gornja Radgona, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota ter Nova Gorica - pa se je pobude doslej udeležilo vsako leto. Tudi sicer je raven udeležbe občin v mednarodnem merilu po navedbah ministrstva visoka. Lani jih je sodelovalo 79; Slovenija je tako po njihovem številu v prvi deseterici, po deležu sodelujočih občin pa med prvimi.

Trajnostni mobilnosti je posvečena tudi posebna nacionalna konferenca, ki so jo na ministrstvu letos pripravili petič. Potekala je v torek, na njej pa je med drugim državni sekretar Blaž Košorok predstavil aktivnosti in načrte ministrstva na področju trajnostne mobilnosti.

Udeleženci so sodelovali tudi v treh različnih delavnicah. Na prvi so se osredotočili na varnost in zdravje, h katerima prispeva trajnostna mobilnost, na drugi so se učili uporabljati različne medije za promocijo trajnostne mobilnosti, delavnica o virih financiranja pa je postregla s pregledom možnosti financiranja na evropski ravni.

Kot so še spomnili na ministrstvu, bodo lahko občine tudi letos pridobile sredstva za izvedbo aktivnosti v sklopu tedna mobilnosti. Javni razpis bo predvidoma objavljen v začetku aprila.