#EUface

Zgodba 3.3.2021 19:14

Agencija Acer praznuje deset let delovanja v Ljubljani

Danes mineva natanko deset let, odkar je v Ljubljani začela delovati Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer). Gre za prvo agencijo EU s sedežem v Sloveniji, njena glavna naloga pa je skrb za pravilno delovanje enotnega evropskega trga električne energije in plina.

Ob tej priložnosti se je direktor Acerja Christian Zinglersen danes v Ljubljani sestal z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem in državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo Blažem Košorokom. Razpravljali so o sodelovanju med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta, so sporočili iz Acerja.

Temelj za delovanje agencije je prinesel tretji energetski sveženj EU, ki je bil uveljavljen sočasno z njenim odprtjem 3. marca 2011. Njegov najpomembnejši del je sicer določba o ločevanju proizvodnje elektrike in plina od prenosa in distribucije. Evropska komisija se je za to odločila s ciljem preprečiti monopole v sektorju elektrike in plina ter olajšati izbiro potrošnikom.

Ljubljana je za sedež Acerja - ta je v stavbi TR3 nasproti poslopja DZ - tekmovala z Bratislavo in Bukarešto. Njegov prvi direktor je bil Italijan Alberto Pototschnig, 1. januarja lani ga je zamenjal Danec Christian Zinglersen.

Glavna naloga Acerja je spodbujati sodelovanje nacionalnih regulatorjev in na evropski ravni dopolnjevati naloge, ki jih izvajajo nacionalni regulatorji. Pomaga tudi oblikovati pravila za evropsko omrežje, svetuje evropskim institucijam o vprašanjih s svojega področja ter ugotavlja in preprečuje tržne zlorabe.

Poglavitna skrb Acerja pa je pravilno delovanje enotnega evropskega trga električne energije in plina. Vendar nikakor ni evropski regulator; deluje lahko le v čezmejnem okviru in nima neposrednih pooblastil glede nacionalnih zadev.