#EUface

Novica 9.2.2021 10:27

Evropska sredstva za vzpostavljanje pametnih mest in skupnosti

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. Zanj je namenjenih osem milijonov evrov. Nanj se bodo lahko prijavile občine, združene v konzorcij, so danes sporočili.

Predmet razpisa je sofinanciranje priprave, organizacije, izvedbe in promocije demonstracijskih projektov vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. Rezultati projektov morajo biti nove ali izboljšane digitalne rešitve in storitve na osnovi tehnologije interneta stvari, in sicer na področjih upravljanje z viri in infrastrukturo, skrb za okolje, zdravo in aktivno življenje, mobilnost, logistika in transport, kultura, šport in turizem ter varnost in zaščita.

Namen razpisa je pospešitev uvajanja inovativnih rešitev na področju digitalizacije občin. S tem jim bo omogočeno boljše upravljanje, komuniciranje, proaktivno reševanje problemov, koordiniranje virov in procesov za hitro odzivanje, minimiziranje posledic nepredvidenih dogodkov in naravnih nesreč ter zagotavljanje kakovostnejšega življenja občanov in obiskovalcev. Na ta način bo vzpostavljen ekosistem, ki bo služil kot odskočna deska za digitalno preoblikovanje Slovenije.

Javni razpis bo ministrstvo za javno upravo objavilo predvidoma v petek, 12. februarja. Za razpis bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 6,4 milijona evrov, so še navedli v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.