#EUface

Zgodba 18.1.2021 18:24

Bruselj začel snovati novi evropski bauhaus, ki že buri duhove

Evropska komisija je danes sprožila zasnovo pobude novega evropskega bauhausa, ki naj bi bil estetika evropskega zelenega dogovora. To je prva stopnja pobude. Jeseni naj bi sledili razpisi za zbiranje predlogov za uresničitev petih projektov v različnih članicah unije. Pobuda je že naletela na prve kritike, da s sedanjim nazivom ni vključujoča.

Gibanje novi evropski bauhaus, ki ga je v govoru o stanju v uniji lani septembra napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, naj bi bilo po njenih navedbah most med svetom znanosti in tehnologije ter svetom umetnosti in kulture.

Razgrnili naj bi ga v treh stopnjah: prva, ki se začenja danes, bo osredotočena na dizajn, raziskovanje zamisli in oblikovanje gibanja, druga faza na pet projektov novega evropskega bauhausa v različnih članicah unije, tretja pa na širjenje ideje.

Ta nova pobuda jemlje navdih pri revolucionarni in napredni nemški šoli oblikovanja bauhaus, ki jo je leta 1919 ustanovil arhitekt Walter Gropius.

Izvršni podpredsednik za zeleni dogovor Frans Timmermans je pobudo pred časom odločno pozdravil, saj da je bil bauhaus pomembno gibanje demokratizacije ter ustvarjanja lepih in obenem praktičnih stvari, ki niso dostopne le bogatim. Izpostavil je tudi politično razsežnost tega gibanja, ki je bilo tarča kritik nacistov.

Vsi pa niso navdušeni nad tem, da ideja ohranja naziv bauhaus. Na Nizozemskem so pripravili peticijo, ki jo je podpisalo okoli 400 umetnikov, arhitektov, akademikov in drugih somišljenikov, ki nasprotujejo nazivu novi evropski bauhaus, češ da je tedanje gibanje izključevalo ženske in da ima neokolonialni priokus.

"Razumemo, da se želi s sklicevanjem na bauhaus posredovati napredno in interdisciplinarno razmišljanje, vendar menimo, da je sklicevanje na to šolo, njene učinke in poseben trenutek v zgodovini v nasprotju s cilji, ki jih želi ta kulturni evropski zeleni dogovor doseči. Globoko nas skrbi, da naziv novi evropski bauhaus ni vključujoč," so zapisali v pismu, ki so ga decembra lani poslali von der Leynovi.

Podpisniki menijo, da je gibanje bauhaus, ki je trajalo kratkih 14 let, postalo zahodna in evropocentrična legenda. Ohranitev tega naziva ne upošteva dejstva, da je Evropa zgodovinsko raznolika, niti ne upošteva dejstva, da imajo podnebni izzivi globalni značaj, še piše v nizozemski peticiji.