#EUface

Novica 15.1.2021 17:35

Von der Leynova podpira evropsko potrdilo o cepljenju, a glede pravic potrebna razprava

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podpira uvedbo potrdila o cepljenju proti covidu-19, vzajemno priznanega po vsej EU, a o pravicah, ki bi jih zagotavljalo takšno potrdilo, je treba še razpravljati na ravni EU. Ob tem kot rešitev izpostavlja možnost uporabe potrdila o cepljenju ali negativnega testa.

Grški premier Kiriakos Micotakis je pred dnevi pozval k uvedbi potrdila o cepljenju, ki bi omogočilo potovanja in s tem spodbudilo turizem. Ob tem je slišati opozorila, da je ta ideja potencialno izjemno toksična in prezgodnja, saj sedaj vsi niti nimajo možnosti, da se cepijo, tako da bi bila to očitna diskriminacija.

V Bruslju v povezavi s tem opozarjajo tudi, da trenutno še ni jasno, ali cepljena oseba prenaša virus ali ne. Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je ta teden dejal, da zanesljivih podatkov o tem še ni in da se več jasnosti pričakuje februarja.

V komisiji so danes pojasnili stališče predsednice von der Leynove glede tega vprašanja. Predsednica podpira potrdilo o cepljenju, saj je takšno potrdilo z zdravstvenega vidika nekaj povsem običajnega in tudi nujnega. Zavzema se tudi za to, da je to potrdilo vzajemno priznano po vsej EU.

O tem, katere pravice bi takšno pravilo zagotavljalo, pa bo treba še razpravljati. "Gre za politično in pravno odločitev, o kateri je treba razpravljati na evropski ravni," je poudarila govorka komisije Dana Spinant.

Von der Leynova je nato na novinarski konferenci v Lizboni to potrdila tudi sama. Kot možnost rešitve zadrege, ki jo prinaša dejstvo, da cepivo vsem še ni odstopno, je izpostavila kombinacijo uporabe potrdila za cepljenje ali negativnega testa.

Razpravo o tem je pričakovati na virtualnem zasedanju voditeljev članic unije prihodnji četrtek. Države z močnim turističnim sektorjem, kot je Grčija, se zavzemajo za ureditev, ki bi čim prej spet spodbudila turizem.

V Bruslju se je razvnela tudi polemika glede očitkov o vplivanju komisije na Evropsko agencijo za zdravila (Ema). Nekateri problematizirajo tudi dejstvo, da je von der Leynova prve evropske dneve cepljenja napovedala nekaj dni pred odobritvijo prvega cepiva.

Govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker je danes zatrdil, da ni komisija nikoli posegla v avtonomnost agencije. Opozoril je tudi, da so bili nekateri dokumenti, ki naj bi bili podlaga za omenjene očitke, zmanipulirani in da jih je torej treba obravnavati previdno.

V komisiji so ob tem poudarili, da je zanje varnost vselej na prvem mestu, čeprav obenem razumljivo pozivajo tudi k hitrosti in odpravljanju kakršnih koli administrativnih zamud, saj je pri spoprijemanju z virusom hitrost bistvena.

Še vedno odmeva tudi polemika glede navedb o sklepanju dvostranskih dogovorov članic s farmacevtskimi podjetji, vzporedno z evropskimi pogajanji. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je vse članice v pismu pozvala, naj jo obvestijo o morebitnih dvostranskih dogovorih.

V komisiji sedaj čakajo na povratne informacije, je danes pojasnil De Keersmaecker. Izpostavil je tudi, da je komisarka v pismu vse članice spomnila, da so podprle strategijo, ki predvideva skupen pristop k nabavi cepiv.