#EUface

Novica 6.1.2021 16:25

Za inovativna in zagonska podjetja 178 milijonov evropskih sredstev

Evropska komisija je danes napovedala prvi krog neposrednih naložb lastniškega kapitala v višini približno 178 milijonov evrov. Sredstva bodo prek novega sklada za inovacije namenjena 42 visoko inovativnim zagonskim ter malim in srednjim podjetij za razvoj na področju zdravja, krožnega gospodarstva, napredne proizvodnje in drugih področjih.

Naložbe lastniškega kapitala, ki znašajo od 500.000 do 15 milijonov evrov na upravičenca, dopolnjujejo financiranje z nepovratnimi sredstvi, ki je bilo že zagotovljeno v okviru pilotnega projekta Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije, da bi se podjetjem omogočila hitrejša širitev, so sporočili iz Bruslja.

V okviru pilotnega projekta Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije je bilo od decembra 2019 za financiranje v vrednosti več kot 563 milijonov evrov nepovratnih sredstev izbranih skupaj 293 podjetij. Med njimi jih je bilo 159 izbranih, da dodatno prejmejo nove naložbe lastniškega kapitala iz sklada Evropskega sveta za inovacije. Kot so pojasnili na komisiji, je 42 podjetij, za katera je bilo danes najavljeno, da prejmejo naložbe, prvih v tej skupini, ki so uspešno prestala postopek ocenjevanja in skrbnega pregleda. Preostalih 117 podjetij je v postopku obravnave.

Komisija je tokrat prvič neposredno vložila lastniški ali navidezni lastniški kapital v zagonska podjetja, in sicer naložbe lastniškega kapitala, kombinirane z nepovratnimi sredstvi, pri čemer se pričakuje, da bodo lastniški deleži znašali 10 do 25 odstotkov, so še zapisali na komisiji.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je izpostavila, da ima Evropa veliko inovativnih in nadarjenih zagonskih podjetij, ki pa prepogosto ne rastejo ali se preselijo drugam." Ta nova oblika financiranja, s katero se kombinirajo nepovratna sredstva in lastniški kapital, je na voljo samo prek Evropskega sveta za inovacije. Premostila bo vrzel v financiranju visoko inovativnih podjetij, sprostila dodatne zasebne naložbe in jim omogočila širitev v Evropi," je dejala.