#EUface

Novica 14.10.2020 19:55

Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih

Mariborsko združenje Epeka s partnerji izvaja projekt Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih - Fair Employment, s katerim želi pomagati mladim do službe. V obdobju od februarja letos do septembra 2021 bodo zajeli 78 oseb, ki jih bodo vključevali v inovativne oblike mladinskega dela in tako širili njihova znanja in izkušnje za delo.

"V projekt vključujemo mlade z namenom krepitve ključnih kompetenc, ki jim bodo omogočile lažjo pridobitev službe," je ob robu današnje regijske konference v Mariboru povedala za STA Anja Cehnar iz Epeke.

Ciljajo na mlade, stare od 15 do 29 let, še posebej pripadnike ranljivih ali marginaliziranih družbenih skupin, predvsem Rome, priseljence in osebe z begunsko izkušnjo, osebe z nizko stopnjo pridobljene formalne izobrazbe ter začasno nezaposljive osebe.

Doslej so izvajali predvsem mladinske izmenjave preko programa Erasmus Plus. "Vemo, da mladinske izmenjave veliko prispevajo h kompetencam mladim," je dodala.

Izvajali so tudi mladinsko delo z ranljivimi skupinami, predvsem Romi, med drugim so v času šolanja na daljavo zaradi epidemije novega koronavirusa pomagali otrokom in mladostnikom pri šolskem delu.

Mlade tudi učijo, kako napisati življenjepis, kako pristopiti do delodajalca, kako nastopiti na razgovoru za službo in podobna praktična znanja. "Cilj je, da se sodelujoči mladi po koncu projekta zaposlijo," je povedala Cehnarjeva.

Aktivnosti izvajajo v Mariboru, Ajdovščini, Murski Soboti in Novem mestu. Spodbujajo predvsem inovativne oblike mladinskega dela pri reševanju problematike brezposelnosti mladih, ki bodo imele tudi širše učinke na področje mladinskega dela in mladinske politike ter prispevale h krepitvi aktivnega državljanstva mladih.

Projekt, v katerem so partnerji RIS Dvorec Rakičan, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Inštitut za mladinsko politiko iz Ajdovščine, financirata ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada.